Sveriges största börsbolag

Överlägset största bolaget på Stockholmsbörsen mätt i marknadsvärde är läkemedelskoncernen Astra Zeneca. Men är det verkligen svenskt? Bolagets primärnotering är på London Stock Exchange och huvudkontoret ligger i engelska universitetsstaden Cambridge, där också vd Pascal Soriot sitter. Största svenska ägaren är Investor, på plats sex.

Som listtvåa följer verkstadskonglomeratet ABB, som med 465 miljarder kronor har lite drygt hälften av Astra Zenecas marknadsvärde. Primärnotering i schweiziska Zürich, där huvudkontoret ligger och dit vd Ulrich Spiesshofer får sin post. Visserligen är de två största ägarna svenska – Investor och Cevian – men det är många år sedan det gick att kalla ABB för svenskt.

Tredje störst på Stockholmsbörsen är banken Nordea, som har primärlistning och huvudkontor i Stockholm. Fast den 1 oktober flyttar vd Casper von Koskull och huvudkontoret till Helsingfors, där också största ägaren Sampo hör hemma.

Fjärde störst hade verkstadsbolaget Atlas Copco varit om det inte vore för avknoppningen av Epiroc i juni. För ett år sedan hade modejätten H&M varit god femma, men har fallit kraftigt sedan dess.

Så faktum är att tunga fordonskoncernen AB Volvo är det största svenska börsbolaget, värderat till 330 miljarder kronor. Men hur länge till? För hack i hälarna finns en intressant utmanare: musikstreamingföretaget Spotify, värt 316 miljarder kronor, omräknat från dollar. Visserligen listat i New York, men med huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm, och svenska huvudägare. Läs mer på sid 26.

Sveriges största börsbolag om ett år? Jag sätter pengarna på Daniel Eks skapelse.

Chefredaktör

Att rösta är att rösta rätt

Jag lägger mig inte i vilket parti du röstar på. Men gå och rösta för all del. Soffliggare är demokratins katafalk.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.