Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Japans tre klockjättar

2018-10-17 18:00

Några av de mest kända klockmärkena från Japan.

Seiko. Året var 1881 när den 22-årige Kintaro Hattori öppnade en butik som sålde och reparerade klockor i centrala Tokyo. De första årtiondena var det vägg- och fickur som gällde, men 1913 presenterades Laurel som var Japans första armbandsur. Några andra centrala årtal i Seikos historia är 1960, när deras första modell av premium-märket Grand Seiko lanserades, och 1969, när världens första kvartsur nådde marknaden, samt 2010, när rymdklockan Spring Drive Spacewalk vann pris för bästa sportklocka på Grand Prix d’Horlogerie i Genève.

Casio. Företaget grundades 1946 och tillverkar vid sidan om armbandsur bland annat miniräknare, musikinstrument, digitalkameror och kassasystem. Det första armbandsuret lanserades 1974 och fick namnet Casiotron. Det var ett av världens första med digital display. En annan av deras mer kända modeller är den digitala kvartsklockan F-91 W från 1991, som utmärks av sin noggranna tidtagningsfunktion på 1/100 sekund. Till de mer exklusiva klockorna hör G-shock, som årligen presenteras i en ny begränsad utgåva på Baselworldmässan.

Citizen. År 1918 grundades Shoukousha Watch Research Institute som senare bytte namn till Citizen Watch Co. Den första klockan nådde japanerna 1924 och kostade då ungefär lika mycket som 20 procent av månadslönen för en statligt anställd, långt mindre än de dyra, importerade klockorna på den tiden. Plötsligt blev klockan tillgänglig för många, vilket var orsaken till att Tokyos borgmästare döpte den första modellen till Citizen. I dag är märket känt för sin Eco-Drive-teknologi och satellitstyrda tidsvisning.

Louise Fauvelle

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom