Expertens tips: Så undviker du onödiga växlingsavgifter när du handlar utländska aktier

Det blir allt mer populärt att handla utländska aktier men det är fortfarande många som avstår för att de är oroliga för höga courtage- och dolda växlingsavgifter. CMC Markets sverigechef berättar hur du kan undvika detta och vad du bör tänka på.

Här kan du handla utländska aktier via CFD:er hos CMC Markets

– Antalet kunder som handlar med utländska aktier hos oss har ökat markant de senaste åren. De mest populära aktierna just nu är Tesla, Apple, Amazon, Facebook och General Electric, säger Joakim Sandblom, Sverigechef på CMC Markets.

Lågt courtage är inte allt

– Många lockas av ett lågt courtage när de börjar handla med utländska aktier, men i många fall är det  växlingsavgifterna som kostar.

– De stora nätmäklarna växlar hela positionens värde, från SEK till den valuta aktien handlas i. Växlingsavgiften uppstår igen vid försäljning, då från aktiens valuta tillbaka till SEK. Det är vanligt att växlingsavgifterna blir dyrare än själva courtaget, konstaterar Joakim.

Så undviker du höga växlingsavgifter

– Hos oss betalar kunden växlingsavgift endast på realiserad vinst eller förlust, inte på hela positionens värde, vilket gör att vi sparar mycket pengar åt våra kunder som annars hade gått till växlingsavgifter, säger Joakim Sandblom.

CMC Markets erbjuder handel med CFD:er på 23 aktiemarknader med kostnadsfria realtidskurser (ej AUS och CAN) direkt i handelsplattformen och mobilen. Vill du handla amerikanska aktier betalar du endast 2 cent per aktie (9 USD min. courtage).

Öppna ett demokonto och prova på att handla utländska aktier

De största fondförvaltarna väljer CFD:er

– Många av de största fondförvaltarna som Black Rock, SEB, Brummer & Partners och Cevian Capital använder sig av CFD:er som investeringsprodukt. CFD-handeln gör att de slipper onödiga växlingsavgifter och stämpelskatt (gäller UK), får tillgång till ett stort utbud med låga kapitalkrav (tillgång till hävstång) samtidigt som de undviker onödig valutarisk i positionen. Nu ser vi även att allt fler privata handlare göra detsamma, avslutar Joakim Sandblom.

Att tänka på när du handlar utländska aktier

 1. Se över innehavet – Det är lätt att blir hemmablind och allokera för mycket pengar till den lokala marknaden. Det kan vara smart att ha en bra geografisk diversifiering. Populära regioner bland CMC Markets kunder är just nu Canada, USA och de nordiska marknaderna.
   
 2. Välj marknad –Vilka produkter och tjänster tror du kommer ha bäst utveckling framöver. Är de ”miljövänliga bolag”, energi, IT, BioTec eller FinTec? Värt att notera är att 2016 kunde Apple köpa Astra Zeneca, H&M, Nordea, Swedbank, SEB och Ericsson med sin kassa. Svenska bolag är inte så stora som vi många gånger tror.
   
 3. Välj bolag – Titta på bolag som intresserar dig och som du tror på. CMC Markets erbjuder handel på fler än 9000 aktier världen över som Tesla, Volkswagen, Take Two Interactive, Amazon, Facebook, General Electric, Vestas Wind, Apple och Canopy Growth m.fl.
   
 4. Håll koll på kostnaderna – När du handlar utländska aktier sker alltid en valutaväxling. Denna växling skapa både en valutarisk och en kostnad. Hos CMC markets betalar du växlingsavgift (0,3%) endast på realiserad vinst eller förlust. Många stora aktörer växlar hela positionens värde både när du köper och säljer. Se exempel nedan.

Växlingsavgift prisexempel: Köp och sälj av en amerikansk aktie för 100 000 SEK med 5000 SEK i vinst:

  Nätmäklare CMC Markets
Växlingsavgift 250 kr (0,25 %) 0 kr
Courtage 12 USD 9 USD
Sälj med vinst på 5 000 kr 262,50 15 kr (0,3 %)
TOTALT 515,50 kr + 12 USD 15 kr + 9 USD

Se hela CMC Markets prislista här.

Fördelar med att handla utländska aktier hos CMC Markets

 • Växlingsavgift endast på realiserad vinst eller förlust
 • Du slipper valutarisken i din placering
 • Handla aktier på 23 marknader
 • 21 kostnadsfria realtidskurser direkt i plattformen
 • Ingen avgift för att öppna konto

Riskinformation:

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

Detta är en annons från CMC Markets. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
  Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här