”Vi sålde bilar som vi inte hade”

Bakom en framgångsrik entreprenör står en obotlig optimist. Det menar Let´s Deal-grundaren Alexander Hars, som med sin nya satsning vill utmana den konventionella sängklädesbranschen.

Superentreprenören Alexander Hars har lyckats med sina satsningar både i Sverige och i Silicon Valley. En del i framgångssagan har onekligen med hans sorglösa förhållningssätt att göra.

– Optimism för mig handlar om att allting är möjligt. Du behöver kanske inte vara optimistisk men det underlättar i livet som entreprenör, säger han.

(se filmen om entreprenören Alexander Hars, visas i rubrikbilden!)

Fokus på att allt är möjligt

I Alexander Hars tankevärld är motgångar till för att lösas – inte minst om saker ting upplevs som tunga i vardagen.

– Fokuserar man på att allt är möjligt så orkar man fortsätta arbeta istället för att gräva ner sig i det som kanske kan gå dåligt, påpekar han.

”Alla pengar vi hade i Norge gick åt”

Det perspektivet bar Let´s Deal-grundaren med sig när han för ett par år sedan initierade en stor reklamkampanj i Norge. Företaget aviserade att tre kunder skulle få köpa en bil för halva priset. Intresset var skyhögt och kunderna stod på kö. Problemet var bara att nio bilar var sålda efter dagens slut.

– Det slutade med att vi fick köpa sex bilar till fullpris. Alla pengar vi hade i Norge gick åt för att täcka upp för katastrofen med bilarna, berättar Alexander Hars med ett snett leende.

Att vara entreprenör, konstaterar han, är såväl en fantastisk frihetskänsla som en otrolig berg-och-dalbana.

– Du har de höga topparna när du tror att du tar över världen och du kan ha de djupa bottnarna när du tror att allt är kört och att du snart får ”ta” ett vanligt kneg igen.

Köptes för 10 miljoner dollar

Utöver Let´s Deal är Alexander Hars sedan tidigare medgrundare till System OK, som köptes upp av amerikanska Roxio för cirka tio miljoner dollar. Nu ligger han tillsammans med gamla kollegor bakom Alva – som beskrivs som en uppstickare i sängklädesbranschen.

– Vår vision är att hjälpa bomullsbönder till ett bättre liv, säger han.

Alva vill utveckla och förändra en historiskt smutsig och orättvis industri, där bomullsodlare tvingas använda ofattbara mängder kemiska bekämpningsmedel som leder till förgiftning av både människor och natur.

– Vi vill sälja så många lakan som möjligt så att vi kan köpa så mycket hållbar bomull till ett schyst pris av dessa bönder, säger Alexander Hars.

Hans råd till andra entreprenörer är att göra saker utan att lägga så mycket energi på att tänka efter före.

– Jag förundras ibland över hur enkelt saker faktiskt är. Istället för att fundera på om man ska våga ringa det där samtalet är det bara att göra det – och sedan får man ofta träffa den personen man vill. Det gäller att våga göra det man tänker på; att resa sig upp från stolen och bara kötta.

HÄR kan du se hela serien

Entreprenörerna

Klarna är Sveriges mest använda kassalösning.

Men det är tack vare entreprenörerna som Klarna jobbar med, som utvecklingen drivs framåt.

I den här serien får vi träffa några av Sveriges absolut främsta entreprenörer och ta del av deras insikter i vad som kännetecknar deras entreprenörskap och varit nyckeln till deras framgång.

HÄR kan du se hela serien

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.