Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Budrykten på Malta”

2019-11-20 18:00

BÖRSGOLVET.

Kriskonsulterna har fullt upp redan innan lågkonjunkturen slagit till – tacka storbankerna för det.

I förra veckan var förvåningen bland Golvets vänner minst sagt modest när det visade sig att även Wallenbergarnas husbank SEB dragits in i penningtvättshärvan. Risken är nu betydande att de svenska storbankernas anseende och förtroende i internationella funding-kretsar försämras radikalt.

– Det här kommer ut inom mindre än två veckor från att SEB passat på att ta in en större obligation på en miljard euro och så sent som vid månadsskiftet gav de ut cocos för 900 miljoner dollar. Det ska bli intressant att se tidslinjen kring bankens kännedom om SVT-uppgifterna klarna. Inte minst de amerikanska investerare som SEB just emitterat till har sannolikt en del frågor, tipsar ett glas bubbel i Cadierbaren.

MQ:s nya strategi har det skrattats gott åt i ett anrikt träningspalats.

– Myrorna? MQ:s nya strategi andas ’Helvete, vi sitter på långa hyreskontrakt och försäljningen viker. Hur ska vi sälja mer av vadsomhelst?’ Men alla detaljhandlare kan inte bli en dålig blandning av Espresso House och Clas Ohlson. När strategin inte flyger blir väl nästa drag att slänga in en frisörstol också! säger en spänd biceps på Sturebadets torrbastu som får medhåll av en nyfrälst yogaist:

– Jag är besviken på Q. Jag hade hoppats att han skulle göra något vettigt, eller göra som Rune och Johan Andersson på Mellby Gård: packa ner alla kläderna i en egen låda och paketera om skiten på gården.

Från sydligare breddgrader rapporteras om intensiv ryktesspridning på baren The Jack of All Trades på Malta. Temat är givetvis fortsatt konsolidering i den överetablerade spel- och dobbelsektorn.

– Folk är upphetsade över mindre insynsköp från styrelseordföranden och finanschefen i Leo Vegas, men snackisen på stan är att giganten Bet 365 överväger ett bud på bolaget. Givet hur pressad aktien är borde det kunna bli en saftig premie, säger en iskall Leffe Blonde.

Kinneviks märkliga agerande i fallet Millicom, med ratade frierier och sedan en märklig utdelning av innehavet till aktieägarna, får Golvets Kinnevik-kramare att må lite dåligt när de promenerar förbi Skeppsbron. När Millicom blir uppköpt lär de må ännu sämre.

– Om bolaget hade friare när aktien stod kring 550 kronor med en tydlig huvudägare, så är ju läget för ett bud oändligt mycket bättre med horder av småägare på 400 kronor. Jag skulle bli väldigt förvånad om Millicom inte är uppköpt inom ett år, säger en lunchdrickande Beaujolais Nouveau på en klassisk husmanskostrestaurang vid Odenplan.

Slutligen vill en vän av golvordning varna för ett allt vanligare fenomen, där mindre bolag lyckas få med sig ”fiiiina” fonder på ägarlistan inför eller i samband med en börsnotering.

– Många placerare upplever nog detta som en ’Svanenmärkning’, men det är viktigt att se hur stort engagemang det rör sig om för fonden i fråga. En del fonders agerande blir närmast som en bred VC-strategi där de kastar in några miljoner här och där och ser vad som flyger. Görs det inom ramen för en fond på flera miljarder – hur mycket tid har de lagt på att analysera varje enskilt bolag? TIN Fonders futtiga 10 millar i noteringskandidaten Moba Network är ett utmärkt exempel.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom