Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

En sportslig chans

2020-03-25 18:00

Portföljen fortsätter att falla, men inte riktigt lika mycket som index. Vi gör nya omplaceringar och köper en aktie som förhoppningsvis bidrar till att ge portföljen en sportslig chans att vända till bättre siffror igen.

När ska man på allvar våga köpa aktier? En tredjedel av AFV-portföljen ligger nu i kassa om man räknar med posten i Swedol som är under uppköp. Mot den bakgrunden är frågan naturlig, men förstås ack så svår att besvara. Nyhetsflödet om coronakrisen kastar oss mellan hopp och förtvivlan. Kanske ska det först bli mycket sämre innan det blir bättre?

Vi vet lika lite som alla andra. Men vi tror en del. En sak vi tror är att elitidrotten kommer igång om inte alltför lång tid. Fotbollen, till exempel. EM skjuts visserligen upp. Men det öppnar möjligheter för att de nu stoppade ligorna ändå kan spela klart under sommaren, låt vara att det troligen måste ske utan publik.

Något sådant kan kännas avlägset när man läser om viruskrisens döda i tidningarna. Men under kris och krig finns ett behov av eskapism och lägereldar att samlas kring. Det ska inte underskattas. Sport fyller en sådan funktion. Ett normalt inslag i en annars mycket onormal och skrämmande tid.

Det finns flera aktier som man kan köpa baserat på den här idén. Kambi är ett exempel, men vi har fastnat för Nent Group. Detta är TV-delen av gamla MTG med kanaler som TV3 och streamingtjänsten Viaplay. Nent är den aktör på den nordiska TV-marknaden som kanske investerat mest i sporträttigheter.

Aktien är ned 40 procent i år. Coronakrisen kommer att sabba vinsten 2020. Reklamköpare drar ned, vilket drabbat TV3 och priset på sportabonnemangen sänkts till basnivå då det inte finns många evenemang att sända och ta betalt för. Men tittandet på Viaplay ökar och Nent bör inte få sådana resultatproblem att balansräkningen utvecklas till ett frågetecken. Om fotbollsligor kommer igång skulle det vara bra för aktien.

Antar vi att läget sedan normaliseras från hösten och bolaget hittar tillbaka till den marginal på 10 procent som Nent hade 2019, så är aktien värd kring 275 kr med en multipel på EV/Ebit 12. Då räknar vi på normalresultat, vilket vinsten 2022 ses som en uppskattning av. Till detta ska läggas att myndigheterna troligen kommer säga ja till en strukturaffär Nent planerar med Telenor på satellitsidan. I så fall finns synergier på 600 Mkr som kan öka vinstförmågan ytterligare.

Portföljen har köpt in en post i Nent för 184 kr per aktie. Andelen ligger på 3 procent.

Under veckan har vi också sålt de sista aktierna i Medistim, sålt hela posten i Nordea, men ökat innehavet i Boule.

Daniel Svensson

Daniel Svensson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom