Fyndläge i fossil folkaktie

Norska statens Equinor är bland de mest högavkastande, minst riskfyllda, mest omställningsbara och billigaste olje- och gasjättarna globalt. Men bara för pragmatiker som inte bojkottat fossilekonomin än.
Fyndläge i fossil folkaktie - stora-analysen-1_binary_6970272.jpg

KÖP För att parafrasera den amerikansk-brittiske oljemagnaten J. Paul Getty (1892–1976) så är oljan lite som ett vilddjur i att den som kan fånga in den – ja den kan också få äga den. Utifrån den gamla fossila råkapitalismens kalkyl ligger det förstås något i det. De skickliga – och våghalsiga – har gjort enorm profit på att med rätt taktik, teknik och tajming muta in eller köpa upp, borra fram, pumpa upp och fördela de trögflytande olje- och flyktiga gasrikedomarna mellan sig själva, värdländer, partners och finansiärer. Eller genom att bara sälja reserver vidare dyrare till nästa spekulant.

På väg in i 2020-tal börjar dock miljöargument bita även på de mest konservativa styrelserum och investeringskommittéer – borde inte näringslivet börja sätta priser på och gränser för en stadigt växande utsläppsnota och i stället bli en del av lösningen? Dilemmat: att negativa miljökonsekvenser från fossilekonomin inte slår proportionerligt mot de befolkningar och intressenter som tagit hem uppsidan från utvinning, eller från storkonsumtion av smutsig, billig energi. Notan smetas istället ut som en externalitet över hela planeten.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets