Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Invajo på ingång”

2019-12-04 18:00

BÖRSGOLVET.

Där oktober blev storbolagens månad så blev november småbolagens. Blir det tipp-tapp eller topp-tapp till lucia?

– 9 procents börsuppgång i höst är ju såklart ohållbart, men december kommer också att bli bra på grund av den kompakta fear of missing out-stämning som råder. Men väl på andra sidan årsskiftet lär många dra öronen åt sig och inte bara prata konjunktur utan även agera efter konjunkturläg­et, säger en rutinerad flaska Brunello di Montalcino som kommer lätta på portföljen redan i mellandagarna.

En nyskakad dry martini håller med.

– En sak ska vi ha klart för oss: vinstutvecklingen har i princip varit plus minus noll under 2019. All uppgång vi har fått är multipelexpansion. Och alla indikatorer över företagsvinsterna jag sett pekar söderut – jag får inte ihop den kalkylen.

Samtidigt har den galna rusningen i Net Insight fått Golvets vänner att dra öronen åt sig.

– Vad har egentligen hänt? De hämtar en vd från Postnord. ABG publicerar en köpeanalys med haussiga värderingar. Och de driftsätter den okända Fortune 500-kunden i slutet av året.

Ja, mycket ska man vara med om innan börsen går ned, muttrar en silverräv på Grand.

– Jag tycker vi har sett många crazy saker bara den senaste tiden, inte minst bland de mindre fastighetsbolagen. Noteringen av K-Fastigheter är ju ett konstprojekt i sig: hundratusentalet kvadratmeter som nu värderas till tre gånger substansvärdet efter kursrusningen i premiären. Det är ju okej om man på något sätt kan höja substansvärdet väldigt fort, men här snackar vi ju fastighetsbolag, där sker inga forskningsgenombrott över en natt.

När ”Alla ska med”-stämning råder på noteringståget norrut är det få corpare som kan njuta av den arbetstagarvänliga julen. Bland faktureringsobjekten ryktas noteringshjulen nu åter vara i rullning för mjukvarubolaget Invajo, som säljer en bokningstjänst till företag, en notering som det ryktades om redan i våras innan det tog stopp då.

– Jag har hört att de siktar på en notering i vår, skvallrar en Lillet Tonic på Karlavägen.

På annat håll skvallras det om att spel- och dobbelmarknadsföraren Catena Media är ute och försöker omförhandla sin skuldsits.

– Per senaste kvartalet var de nere i runda slängar 40 miljoner euro i likviditet, inklusive kreditlina, och aktien är rejält pressad, så utspädning via nyemissioner förefaller inte smart i nuläget. Det de i stället gör nu är roadshows för att resa nya obligationer med längre löptid. I dag sitter bolaget i princip i knäet på sina säkerställda obligationsgivare, där nuvarande utestående belopp på 150 miljoner euro i en och samma serie förfaller i början av mars 2021. Att de obligationerna pressats i pris till runt 90 cent per euro gör att deras effektiva ränta till förfall gått från dryga 5,5 procent när de gavs ut, våren 2018, till i dag en bra bit över 13 procent, eller betydligt mer om de löses i förtid enligt villkoren. Frågan är om aktieägarna fattar att en betydligt större del av kakan snart kan behöva gå till kreditgivarna om Catena ska kunna drivas vidare som fristående börsbolag, säger en cappuccino på Thelins.

Aj aj, det låter som en riktig kasino-aktie...

Vad var det de sa?

I början av november avslöjade en Golvetkälla att Qleanair siktar på börsen. ”Med Nedermans och inte minst Absolents börsresor i backspegeln är det naturligtvis kanonläge att sätta ett sådant bolag nu.” I måndags aviserades så introduktionen på First North som kommer att äga rum i början av december. Bolaget värderas till knappt 600 miljoner kronor.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom