Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lika rika som kontroversiella

2019-12-18 18:00
Ian Lundin, ordförande i Lundin Petrolium, på Lundingruppens huvudkontor i Genève.

Familjen Lundin, med bröderna Ian och Lukas i spetsen, är lika rika som kontroversiella. Samtidigt som affärerna går lysande riskerar Ian Lundin att åtalas för grovt folkrättsbrott.

Lundinarna skördar framgångar på börsen. Sedan förra årsskiftet har familjens börsportfölj ökat i värde från 29 till 40 miljarder kronor, enligt databasen Holdings. Tyngst i portföljen är Lundin Petroleum som har ett totalt börsvärde på 85 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Det något mindre gruvbolaget, Lunding Mining, har ett börsvärde på 40 miljarder.

Nyligen kunde Lundin Petroleum meddela att den första oljan vid jättefältet Johan Sverdrup utanför Norges kust producerats. Vd Alex Schneiter har kallat Johan Sverdrup för transformerande för bolaget, och nu spekuleras det i att Lundin Petroleum kan bli utköpt från börsen. Dagens Industri skriver att familjen, enligt uppgift, skulle vara redo att sälja om budet är minst 40 procent över nuvarande aktiekurs.

Men det är svårt att göra stora pengar på olja i instabila länder. Sedan 2010 pågår en förundersökning mot Lundin Petroleum, och 2016 delgavs Ian Lundin, ordförande i bolaget, och vd Alex Schneiter misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Det handlar om Lundinsfärens aktiviteter i södra Sudan mitt under brinnande inbördeskrig. År 1997 tecknade gruppen ett avtal med Khartoumregimen om att utvinna olja i ett område i nuvarande Sydsudan. Några år senare rapporterade frivilligorganisationen Christian Aid att regeringstrogen militär hade rensat områden nära oljefälten på människor och Lundin Petroleums närvaro i landet kritiserades hårt.

Enligt en senare rapport från intresseorganisationen Ecos publicerad 2010 dödades 12 000 människor i det område i Sudan där Lundin befann sig. 160 000 människor ska ha tvångsförflyttats.

Och trots att bolaget sålde fyndigheten med vinst redan 2003 och därefter lämnade landet, förföljs sfären fortfarande av konsekvenserna. Åtminstone på ett personligt plan utgör hotet om åtal det största problemet för familjen.

Att Lundinsfären råkade befinna sig i Sudan under inbördeskriget var ingen slump. Åtminstone tidigare har affärsidén varit att verka i områden där få andra vill eller vågar vara.

Eller som grundaren och den numera bortgångne Adolf Lundin brukade säga: ”No guts, no glory” och ”When the going gets tough, the tough get going”. Adolf Lundin, 1932–2006, började leta olja redan på 1950-talet, men då åt Shell. Han gifte sig med Eva Wehtje som kom från familjen som kontrollerade Skånska Cement, numera Skanska. Via sin svärfar, Walter Wehtje, fick han senare jobb på Nynäs Petroleum – ett företag som grundats av den svenske skeppsredaren och industrimannen Axel Ax:son Johnson.

Inledningsvis gick det upp och ned för Adolf Lundin, och de stora pengarna kom inte förrän han skaffade sig en andel i en koncession i Qatar, vilket visade sig vara ett av världens största gasfält.

Lundin Petroleum bildades så sent som 2001 och börsnoterades samma år. Vid sin död 2006 var Adolf Lundin hedersordförande i Lundin Petroleum och hans sfär värderades till runt 90 miljarder kronor.

Även om Lundins inte tillhör de absolut mäktigaste finansfamiljerna så finns en koppling till den mest inflytelserika sfären – Wallenbergs. Adolf Lundins svärfar, Walter Wehtje, hade nämligen ytterligare en dotter – Olga Wehtje – som gifte sig med Marc Wallenberg och är mor till Marcus Husky Wallenberg.

Detta är en del av Affärsvärldens kartläggning av familjesfärernas börsinnehav. Samtliga artiklar går att hitta i årets sista nummer av Affärsvärlden.

Annelie Östlund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom