Möter tuffa utmaningar

Tillväxtbolaget Itab brottas med hög skuldsättning och en bransch i förändring. Trots kursraset är det bäst att stå vid sidan om.

Aktieägarna i Itab har haft en minst sagt anmärkningsvärd kursresa de senaste åren. Från 2013 till slutet av 2015 gick aktien från runt 20-lappen till 110 kronor, drivet av hygglig tillväxt i verksamheten och de framtidsförväntningar som fästes vid bolagets sortiment av självutcheckningsdiskar för dagligvaruhandeln. Allra mest uppmärksamhet fick den helautomatiska Easyflow som såldes in som ett sätt för handeln att spara stora pengar på kassapersonal. Mycket mer än några pilotinstallationer verkar det dock inte ha blivit.

Nu på senhösten 2018 handlas aktien återigen kring 20 kronor. Bolaget har sedan 2015 pressats av vikande tillväxt, vad som utifrån ser ut att bero på en tilltagande strukturell e-handelsmotvind och hög skuldsättning. Bolaget ökade förvisso omsättningen både 2016 och 2017, men det var på grund av förvärv. Den organiska tillväxten var enligt Affärsvärldens beräkningar – bolaget redovisar märkligt nog inte den siffran – negativ båda de åren. De fyra senaste kvartalen har skingrat alla tvivel om den underliggande marknaden. Under den perioden har omsättningen inte lyfts av några större förvärv och då har tillväxten varit negativ med 5,5 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets