Står pall skapligt i börsoron

Med allmänt defensiv positionering och stark utveckling för näst största innehavet har Nordiska Värdeportföljen klarat sig skapligt genom inledningen av den pågående börsrekylen.

Under den senaste treveckorsperioden har Stockholmsbörsens breda OMXSGI index tappat dryga 7 procent. Fullinvesterade Nordiska Värdeportföljens positionering mot defensiva lågvärderade bolag har klarat sig betydligt bättre, med ett värdetapp på knappa 2 procent. Förklaringen är defensiva bolagscase, där flertalet av de tio innehav som tappat i värde tappat mindre än index och två innehav ökat i värde. Räknat sedan starten i mitten av december i fjol är portföljens totalavkastning nu 16,9 procent, eller dryga 14 procentenheter bättre än index.

De senaste veckornas största positiva avvikelse mot Stockholmsbörsen stod portföljens näst största innehav i danska smyckesjätten Pandora för. Utlösande var nya rykten om riskkapital som visar intresse för att köpa ut Pandora från Köpenhamnsbörsen. Ryktena är ännu obekräftade och Pandora har avböjt att kommentera för bland annat Bloomberg. Senaste nytt i affären är lanseringen av 2018 års andra nya smyckeskoncept Reflexions, ett armband med berlocker som är plattare än de som Pandora arbetat med tidigare.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets