”Större aktörer gynnas”

Han vann sin första lottovinst som tioåring och har de senaste åren flerfaldigat intäkterna för Kindred. Spelbolagets vd Henrik Tjärnström välkomnar omregleringen av marknaden.

Spel har länge varit en del av Henri­k Tjärnströms liv. Han växte upp på en bondgård i Sala kommun. I ena huset bodde morföräldrarna, som tidigare hade bedrivit jordbruk på platsen. I det andra levde Henrik Tjärnström tillsammans med sina två äldre bröder och föräldrar. Pappan var produktionsingenjör på byggbolaget Skanska (och så kallad månskensbonde) och mamman jobbade som ekonomichef på ett kommunalt bostadsbolag. En höstdag 1980 hade det statliga spelbolaget Tipstjänst nyligen lanserat spelprodukten Lotto, vilket föranledde att lantbrevbäraren kom till gården. I handen höll han ett brev som informerade om att tioårige Henrik Tjärnström, som med hjälp av sina föräldrar hade skickat in en egen lottorad, hade prickat in sex rätt. Vinsten var cirka 22 000 kronor i dagens penningvärde. Det väckte uppståndelse på gården. Med vinsten inhandlades ett par skridskor, men merparten investerades, på mammans inrådan, i premieobligationer och fonder. Det blev startskottet på Henrik Tjärnströms intresse för aktiemarknaden.

När han gick teknisk linje på gymnasiet i Sala lärde han känna Anders Ström, som under 1990-talet grundade Kindred (tidigare Unibet) och i dag figurerar som dess styrelseordförande och en av storägarna. Spel blev deras gemensamma intresse och tillsammans hängde de på travbanan och komponerade potentiella vinnarrader på Oddset. Efter gymnasiet gick de dock skilda vägar – under en tid. Anders Ström blev entreprenör och Henrik Tjärnström utbildade sig till civilingenjör vid Linköpings universitet för att sedan i åtta år under 2000-talet arbeta med projektfinansiering på Skanska Infra­structure Developement.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets