Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Störst prognoslyft i Boliden

2019-11-13 18:00

Snart är rapportsäsongen till ända, vilket betyder att analytikerna har uppdaterat sina vinstestimat.

Efter rapportperiod kommer prognosuppdateringar. I tabellen bredvid har Affärsvärlden sammanställt analytikernas vinstestimat för OMXS30-bolagen, före respektive efter rapportperioden i oktober.

Kvartalsrapporterna verkar på det hela haft en relativt modest påverkan på analytikernas estimat, med dragning åt det negativa hållet. Vinstprognoserna har justerats ned för 13 bolag och upp för elva medan tre bolag är oförändrade för 2020. För 2021 är det också fler ned- än uppjusteringar av vinstprognoserna, elva mot tio. Aktiemarknaden är desto mer positiv. Stockholmsbörsens storbolagsindex klättrade 5,2 procent i oktober, vilket gör att det genomsnittliga p/e-talet har stigit från 13,7 till 14,9.

Mellan bolagen skiljer sig justeringarna desto mer. Bolidens rapport är den bland storbolagen som fått analytikerkåren att justera upp sina estimat mest. Gruvjättens tredje kvartal gynnades av både högre metallpriser och en svagare krona, och aktien steg på rapporten. Enligt analytikersammanställningen i databasen Factset har vinstprognoserna för 2020 höjts med 11 procent.

För ståljätten SSAB är läget det rakt motsatta; bolagets tredje kvartal var klart svagare än väntat. Kombinationen stigande järnmalmspris och sjunkande stålpriser verkar heller inte till bolagets fördel, vilket har fått analytikerna att sänka sina prognoser för ståljätten. Vinstprognosen för 2020 har skruvats ned med hela 17 procent.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom