Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Trelle guidar ned"

2019-04-17 18:00

BÖRSGOLVET.

Börsen tuffar på starkt, tryggt och utan avbrott som ett kollastat dieseltåg över den amerikanska prärien. Och även om Golvets vänner tycker det är väl dyrt här och där, så är kronrabatten smaskig för dollar- och euroladdade utländska investerare.

Vilket blir nästa bolag som köps ut från börsen? Semcon? Leo Vegas? Munters? En tung investeringsansvarig flaska Trinchero Runchet tvekar inte många tiondels sekunder.

– Knowit så klart! säger han och ser sedan lite påkommen ut.

– Fast det säger väl alla antar jag. He he, fnittrar flaskan nervöst och minglar snabbt vidare.

Ett par siffergalna Jimmy Choo-klackar på Riche har hittat några bolag där den svaga kronan är till glädje - än så länge.

– Sandvik och Volvo har nästan blivit överkonfidenta - halvvägs in i kvartalet lät det inte alls lika bra. Det är höga förväntningar, men de verkar inte ha gjort så mycket för att snacka ner dem.

– Några som däremot har pratat ner förväntningarna är Trelle. De har varit väldigt försiktiga i sina pre-earnings call. Aktien känns väldigt sval, säger ett par sköldpaddsfärgade Tom Ford-bågar på andra sidan bardisken.

De inom Swedbanks compliance som snickrat på svaren till New Yorks finansmyndighet DFS om bankens kopplingar till Mossack Fonseca, kanske gör bäst i att hålla sig på den här sidan Atlanten på semestern.

– Det är stor risk att gripas om man sätter sin fot i USA, säger en Hofbräu Orginal och fortsätter sen att beklaga sig över att han inte la något bud på trean i Gamla Stan med fin innegård.

Europeisk nätgambling börjar nu verkligen synas av regleringsglasögonen i land efter land. Därmed har riskprofilen på ett av Nordic Capitals senaste betaltjänstförvärv redan hunnit åka upp några snäpp.

– Att Trustly tagit helgalna avgifter för att slussa runt heta nätkasinopengar har undgått få. Men det finns en mer underliggande baksida i att behöva jaga tillväxt från de mest aggressiva aktörernas penningströmmar, inte minst inom gambling. De påstådda Norge-överträdelserna får nu myndigheter att dra öronen åt sig. Nordic kan ha köpt toppen i det här äventyret. Säkra vinnarna blir compliance-konsulterna, säger en löjromspizza på Brillo.

No risk, no reward?

I förhoppningsbolagsträsket rekommenderas placerare med en mindre hälsosam syn på risk att kasta ett getöga på – hör och häpna – NGM-noterade Glycorex.

– Bagaget är ju sådär med bland annat FDA-fiaskot i minnet, men det investerarna missat är att bolaget under nye vd:n sakta men säkert jobbat på att ta fram nya intäktsben med bättre potential än transplantationsprodukten Glycosorb-ABO. Redan i slutet av året kan bolaget ha universell blodplasma på marknaden. Och nästa år kan en produkt mot Myasthenia Gravis introduceras. Men den stora triggern är nog om något händer med samarbetet kring ledgångsreumatism. Där väntas resultat under tredje kvartalet, säger en lätthalstrad gulfenad tonfisk på NOI som redan börjat bygga position.

Ett gäng som känner av konjunkturen på Biblioteksgatan kan inte sluta tänka på verkstadsbolagen. Strömhoppen i Sandvik oroar en tvärrandig Kiton-slips.

– Alla affärsområdena har ju bytt chef under en väldigt kort period. Först blev SMS-chefen Jonas Gustavsson vd på ÅF, sen sa Lars på Mining upp sig, och Petra slutade på SMT. SMS har ju till bytt vd två gånger, senast nu när Munters lockade över Klas Forsström. Vad jag vet har även SMS-divisionen Walter bytt chef. Det är mycket rörelse på ett par år.

En Rolex GMT Master intill håller med.

– Flera av divisionscheferna har haft siktet inställt på vd-posten länge men sedan fått det förstått att det inte blir så. Björn Rosengren och finanschef Eliasson vill bevisa hur bra Sandvik har blivit i nästa lågkonja. Det betyder ju att de måste vara kvar till dess...

Den som följer börsen får se!

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom