Meren Energy: Afrikansk olja till halva priset

Africa Oil som nyligen bytte namn till Meren Energy sitter på en kassako i form av producerande oljefält i Nigeria. Värdet på endast dessa överstiger troligen börsvärdet med råge. På köpet får man intressanta lottsedlar i bolagets olika prospekteringssatsningar.
Nigeria LNG
På bilden syns anläggningen Nigeria LNG dit gasen från Meren Energys nigerianska oljefält säljs. Anläggningen är en av de största globalt av sitt slag. Foto KBR
Meren Energy
Börskurs: 11,74 kr Antal aktier: 676,5 m
Börsvärde: 801 MUSD Nettoskuld: 217 MUSD
VD: Roger Tucker Ordförande: Cheryl Sandercock 

Meren Energy (11,74 kr) är ett kanadensiskt oljebolag med tillgångar i Afrika. Ledningen sitter i London. Bolaget har inte någon större egen verksamhet utan opererar snarare som ett slags investeringsbolag som gör investeringar i oljetillgångar.

Bolaget bytte nyligen namn från Africa Oil till Meren Energy. Namnbytet är tänkt att symbolisera att bolaget nu breddar sitt investeringsuniversum, både geografiskt och sett till energikälla (främst menat till gas).

Det har hänt en hel del i bolagets ägarlista på senare år. Våren 2023 sålde Lundinfamiljen som ursprungligen grundade bolaget 2007 sina aktier i Meren. Sommaren 2024 presenterades en affär där den ledande brasilianska investmentbanken BTG bytte sina 50% i nigerianska oljebolaget Prime mot 35% av ägandet i Meren Energy.

Under våren 2025 har Afrika-fokuserade förvaltaren Helios med fonden Stampede Natural Resources sålt merparten av sitt innehav i Meren. Helios var innan BTG:s intåg Merens största ägare. Orsaken till försäljningen ska ha varit ett policybeslut hos Helios om att inte investera i oljebranschen.

Merens aktie är ned 38% på ett år. Hela branschen har pressats av sjunkande oljepris men aktieprisfallet i Meren sticker verkligen ut inom sektorn. Samtidigt är det svårt att peka på något signifikant operativt som gått emot bolaget under året. Vår gissning är att aktien har pressats av ett överutbud av aktier efter Helios försäljningar.

Tillgång Värde MUSD Värde SEK per aktie Beskrivning
Prime (Nigeria) 1 516 22,20 Bolag som äger minoritetsandelar i tre av de största producerande off shore-fälten i Nigeria. Sedan i vintras äger Meren 100% av Prime.
Impact (Namibia) 250 3,66 Bolag som främst äger en minoritetsandel i ett stort oljefynd utanför Namibia. Impact äger även andelar i några prospekteringslicenser i Sydafrika som ännu är ganska outforskade samt i Africa Energy. Meren äger 39,5% av aktierna i bolaget.
Block 3B/4B i Sydafrika 40 0,59 Prospekteringslicens i havet utanför Sydafrika där det förhoppningsvis finns olja. Merens ägarandel är 18% och oljejätten Total är operatör. Nästa år planeras en första prospekteringsborrning.
EG-18 & EG-31 i Ekvatorialguinea 16 0,23 Meren äger 80% av prospekteringsrättigheter utanför Ekvatorialguineas kust. Meren är operatör men vill hitta en partner som kan finansiera provborrningar.
Africa Energy 6 0,09 Meren äger 12% av aktierna i First North-noterade Africa Energy som man knoppade av 2018. Africa Energy utvecklar ett gasprojekt off shore i Sydafrika. Projektet har varit mycket utmanande och ifjol lämnade Total som var operatör för projektet. Merens aktiepost är vid nuvarande kurs värd 6 MUSD. Vi tror att risken är överhängande att denna tillgång blir värdelös.
Nettoskuld 217 3,17 Merens skulder består av en lånefacilitet med 620 MUSD utnyttjat med löptid till 1 januari 2029. Räntan är amerikanska interbankräntan SOFR + 4% men stegar uppåt med 0,25% per år. Meren har därtill en kassa om 403 MUSD vilket ger en nettoskuld om 217 MUSD.
Nettovärde 1 611    
Värde per aktie (kr) 23,60    
Rabatt 50,3%    

Den idag absolut viktigaste tillgången i Meren Energy är nigerianska oljebolaget Prime som man efter affären med BTG äger till 100%. Prime äger mindre andelar i tre av de största producerande offshore-fälten i Nigeria. Ursprungligen ägdes dessa tillgångar av brasilianska oljejätten Petrobras. För att få ned sin skuldsättning som vid tidpunkten var en av världens högsta (av samtliga bolag inom alla branscher) sålde Petrobras bland annat sina nigerianska tillgångar förpackade i bolaget Prime.

Den genomsnittliga återstående livslängden på Primes tillgångar är 10 år. Produktionskostnaden är runt låga 15 USD per producerad oljefatsekvivalent. Ungefär 75% av produktionsvolymen är olja, som framförallt är åt det lättare hållet och betingar ett pris någon dollar över Brent. 25% är gas som säljs till LNG-anläggningen (flytande naturgas) Nigeria LNG. Priset på gasen är mycket lågt runt 6-7 USD per ekvivalent.

Nuvärdet på Primes producerande tillgångar 1 516 MUSD givet 20% diskonteringsränta och ett framtida genomsnittligt oljepris runt 75 USD (Brent).

Mycket av värdet får man rakt i handen. Meren har nämligen börjat dela ut 100 MUSD per år och sagt att de ska göra så även framåt. Det motsvarar 1,46 kr per aktie eller en direktavkastning om 12,5%.

Utdelningen motsvarar ändå bara lite drygt halva fria kassaflödet från Prime som väntas bli 180 MUSD i år. Meren har några expansionssatsningar som avhandlas senare men ingen av dessa väntas kräva något större kapital från bolaget. Istället verkar överskottet efter utdelningen gå till att betala ned skulderna. Det ska även pågå interna diskussioner om att dra igång med återköp.

JÄTTEFÄLTET VENUS GÅR MOT PRODUKTION 2030

En annan viktig tillgång i Meren är 39,5% av aktierna i bolaget Impact Oil & Gas. Det privata bolaget Impact består främst av en ägarandel om 9,5% i det jättelika oljefyndet Venus i havet utanför Namibia. 

Franska oljejätten Total Energies är operatör och största ägare i Venus. Det lutar idag mot att Venus kommer att komma i produktion 2030. Det finns ännu ingen kommunicerad uppskattning av hur stor investeringen är för att få Venus i produktion. Den siffran, vilken är avgörande för att man ska kunna beräkna ett nuvärde för projektet väntas komma i Merens Q4-rapport för 2026. Som kommer i februari 2027.

Impacts andel av investeringarna kommer att täckas av Total. Dessa pengar kommer Impact sedan att betala tillbaka från sin andel av vinsterna när fältet väl kommer i produktion.

Venus väntas producera 160 000 fat om dagen. Det är mycket för ett enskilt fält. Vi tror dock inte att Venus i produktion är en fullkomlig gamechanger för Meren. Andelen av Venus produktion hänförlig till Meren blir endast 6 tusen fat per dag vilket kan jämföras med att bolagets nigerianska tillgångar ger bolaget en produktion över 30 tusen fat per dag.

PROSPEKTERINGSSATSNINGAR

Meren har även två prospekteringssatsningar. Främst Block 3B/4B i havet väster om Sydafrika där Meren äger 18%. Än så länge har inga borrningar gjorts inom licensen. Borrning av den första prospekteringsbrunnen väntas nästa år. Licensens operatör Total samt QatarEnergy kommer att finansiera prospekteringskostnader inom licensen åt Meren. Eventuellt kommer finansieringen att räcka för att borra två prospekteringsbrunnar. Pengarna betalas sedan tillbaka om partnerna någon gång i framtiden börjar utvinna olja inom licensen.

Den andra prospekteringssatsningen är i Ekvatorialguinea där Meren äger 80% i två olika licenser ute till havs. Inom den ena som ligger nära befintlig gasinfrastruktur hoppas Meren att hitta gas. Inom den andra hoppas man göra ett större oljefynd. Meren letar nu efter något större oljebolag som kan komma in och utföra och finansiera borrningar. Det verkar som att nyheter om detta kan vara på gång inom närmsta månaderna.

Meren äger även 12% av aktierna i Africa Energy som äger 75% av Block 11B/12B i Sydafrika där det finns gasfyndigheter. Det har varit mycket utmanande att hitta en köpare till gasen i Block 11B/12B och i fjol drog sig Total och de andra delägarna ur projektet. I vintras blev sydafrikanska investeringsfirman Hosken huvudägare i Africa Energy. Hosken är även huvudägare i Impact som i sin tur är storägare i Africa Energy. Meren har signalerat att de inte vill vara fortsatt engagerade i Africa Energy och tecknade inte heller några aktier i senaste nyemissionen. Kanske kan Meren ändå få ut något värde här genom att sälja sina aktier i Africa Energy till Hosken. Om inte är nog risken överhängande att denna tillgång går till noll för Meren.

UTRYMME FÖR FÖRVÄRV

Ledningen har även vädrat tankar om att genomföra något nytt större förvärv. Nettoskulden motsvarar endast ungefär Merens prognosticerade kassaflöde för 2025 (cirka 180 MUSD) och skulle med nuvarande oljepriser vara ersatt av nettokassa till någon gång under andra hösten nästa år. Förvärvsutrymmet är därmed ganska stort.

De kriterier som målats upp för ett eventuellt förvärv är att tillgångarna ska finnas i Afrika eller eventuellt Sydamerika. Affären ska vara värdeskapande både substansvärdesmässigt och bidra med ökat kassaflöde per aktie. Det är i praktiken alltså endast producerande tillgångar som Meren överväger köpa.

Det har i brittisk media rapporterats om att Meren skulle ha fört diskussioner om att köpa London-noterade Tullow Oil med oljetillgångar i Afrika. Diskussionerna ska dock vara över och någon sådan affär är inte längre aktuell.

BRA KÖPLÄGE

INSYNSKÖP

Det finns endast tre insidertransaktioner registrerade senaste året. Bolagets VD Roger Tucker och CCO Oliver Quinn köpte häromveckan aktier för 0,5 respektive 0,3 Mkr till en kurs i nivå med nuvarande. I höstas köpte Tucker aktier för 0,7 Mkr till en kurs om 13,65 kr.

I Meren Energy får man högkvalitativa producerande oljetillgångar i Nigeria troligen värda runt 22 kr per aktie. Även om man får dra bort 3 kr för nettoskulden är värdet långt över nuvarande aktiekurs. På köpet får man spännande lottsedlar i prospekteringslicenserna som kan ge en stor uppsida om man har tur.

Vi tror att aktien pressats av storägares försäljningar på ett sätt som inte alls motiveras av bolagets utveckling. Kanske kan återköp delvis avhjälpa den saken.

Risknivån i Meren är så klart högre än i andra bolag. Utöver oljeprisrisken är den politiska risken i länderna där Merens tillgångar finns mycket hög. Detta anser vi dock oss ha tagit rejäl höjd för när vi använt skyhöga 20% i diskonteringsränta.

Kanske kommer detta visa sig vara ett bra tillfälle i Meren. Vi förnyar köprådet. 

Tio största ägare i Meren Energy Värde (Mkr) Andel
BTG Pactual Oil & Gas S.àr.l 2 825,2 35,5%
Avanza Pension 277,5 5,0%
Stampede Natural Resources S.A.R.L 397,6 5,0%
Fidelity Investments (FMR) 396,2 5,0%
International Finance Corporation 268,2 4,9%
Meren Energy Inc. 82,5 1,6%
M&G Investment Management 71,1 1,4%
Dimensional Fund Advisors 72,5 1,0%
Keith C. Hill 42,3 0,8%
Sanlam 20,6 0,4%
Fyra största insiders Värde (Mkr) Andel
Pascal Nicodeme 25,2 0,3%
Roger Tucker 3,5 0,0%
Craig Knight 1,6 0,0%
Oliver Quinn 1,2 0,0%
Källa: Holdings    
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser