Northvolt
Lyten-grundare: Northvoltfabriken passar oss perfekt
"Vi jobbar på att etablera Lyten Sweden", säger Lytens medgrundare Lars Herlitz till Ny Teknik.

Northvolts fabrik hade passat den amerikanska batteritillverkaren Lyten perfekt. Det säger Lytens medgrundare Lars Herlitz till Ny Teknik.
Enligt Lyten själva krävs bara små justeringar för att tillverka deras litium-svavelbatteri i en fabrik utvecklat för litiumjonbatterier av NMC-typ. Den typ av batterier som Northvolt satsade på.
Tittar på flera gigafabriker
Under sommaren har Northvolts konkursförvaltare Mikael Kubu berättat att det finns fem aktörer som är intresserade av att köpa Northvolts svenska anläggningar. Det vill säga fabriken i Skellefteå och utvecklingscentret i Västerås, Northvolt Labs.

Därefter har det kommit uppgifter om att åtminstone en av intressenterna är från just Nordamerika.
När Lars Herlitz får frågan om Lyten är en av de fem potentiella köparna av Northvolts fabrik i Skellefteå svarar han:
“Jag kan inte kommentera saker vi jobbar på just nu. Men jag kan säga att vi aktivt tittar på att köpa ett antal NMC-gigafabriker, både i Nordamerika och i Europa.”
Etablerar Lyten Sweden
I början av juli köpte Lyten en annan av Northvolts anläggningar. Den polska fabriken Northvolt Dwa Ess i Gdansk, en anläggning som tillverkar energilagringssystem.
“Vi har många medarbetare med europeiska rötter, flera europeiska investerare och mycket av vår efterfrågan finns i Europa. Så på många sätt och vis passade det oss helt perfekt”, säger Lars Herlitz till Ny Teknik om förvärvet av den polska fabriken.
Lyten vill expandera på den europeiska marknaden, och enligt Herlitz är bolaget är särskilt entusiastiskt över Sverige.
“Vi jobbar just nu på att etablera Lyten Sweden, med avancerad forskning och utveckling, och kanske ännu mer”, säger han.
Tidigare har Lyten även köpt det Northvoltägda bolaget Cuberg i Silicon Valley. I affären förvärvade Lyten lokaler och maskiner för att tillverka litiummetallbatterier.
Anoden i Lytens battericell består av metalliskt litium.
Vad innebär Lytens batteriteknik?
Litium-svavelbatteriet som Lyten utvecklar har en teoretisk energitäthet som är fyra gånger högre än hos litiumjonbatterier, men tekniken har ännu inte fått sitt genombrott. En av de stora utmaningarna är ett elektrolyten i batterierna löser upp svavlet, vilket resulterar i en mycket begränsad livslängd. Endast ett par hundra upp- och urladdningscykler.
Lyten hävdar att deras teknik löst detta problem, och att deras batterier nu har en livslängd på minst tio år eller cirka 3000 laddcykler.
En fördel med litium-svavelbatterier är att svavel är betydligt billigare än kobolt och nickel som är två av huvudkomponenterna i NMC-batterier.
Läs också
Konkursförvaltare: Priset på Northvolt kan bli högre än väntat
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.