Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Växande värde

2019-12-18 18:00
JONAS EKSTRÖMER/TT Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Rausing-familjen beräknas vara värd närmare 400 miljarder kronor. Men pengar vaccinerar inte mot olycka, och under senare år har namnet Rausing framför allt kopplats till en bisarr tragedi.

Det var Ruben Rausing, född 1895, som grundade Tetra Pak – företaget som gjorde sfären till en av världens rikaste.

Själv kom dock Ruben Rausing från enkla förhållanden. Han tvingades låna pengar av sin moster för att finansiera studierna vid Handelshögskolan i Stockholm. Mostern hade i sin tur sparat en del av de pengar som hon tjänat på fiskförsäljning. Tack vare ett stipendium kunde han sedan ta en Master of Science vid Columbia University i New York 1920.

Efter hemkomsten från USA blev han direktör på Esselte och försökte där få ledningen att intressera sig för nya konsumentförpackningar. Det misslyckades. Ruben läm­nade därför företaget och startade företaget Åkerlund & Rausing tillsammans med Erik Åkerlund.

Några år senare löstes Erik Åkerlund ut och på 1940-talet började företaget utveckla pappersförpackningar för mjölk. Tetra Pak grundades 1951 som ett dotterbolag till Åkerlund & Rausing, och därmed hade fröet planterats till det enorma företagsimperium som sönerna Gad och Hans Rausing tog över.

Hans Rausing, mellanbrodern i familjen, var vd för Tetra Pak från 1954 fram till början på 1980-talet. Därefter fortsatte han som styrelseordförande i AB Tetra Pak.

Den äldre brodern Gad Rausing fick spela andrafiolen som vice vd i AB Tetra Pak mellan 1954 och 1969. Därefter fortsatte engagemanget i sfären via styrelsearbete.

Under brödernas tid vid spakarna utvecklades den tegelstensformade Tetra Brik, som kom att bli världens mest sålda förpackning för drycker. Den lanserades 1963. På 1970- och 80-talen växte försäljningen och familjen blev snart en av Europas rikaste.

För att skydda sina växande förmögenheter från den svenska skattmasen flyttade familjen utomlands. År 1982 lämnade Gad Rausing Sverige av skatteskäl. Då hade fadern redan utvandrat till Lausanne, vilket skedde redan 1969. Även Hans Rausing blev utlandssvensk under 1980-talet.

Det var också under 1980-talet, inför hotet om löntagarfonder, som sfären tog Tetra Pak utomlands. Ronald Fagerfjäll, författare och tidigare chefredaktör, berättar i en artikel i DI hur det gick till:

År 1982 höjde familjen utdelningen i det svenska moderbolaget från 5 till 79 miljoner kronor vilket motsvarade värdet på de utländska dotterbolagens tillgångar. Dessa aktier betalades i utdelning och slussades vidare via bolag till två nederländska holdingbolag som ägdes av två stiftelser i Liechtenstein. Kvar i Sverige blev bara verksamheten i svenska Tetra Pak.

Flytten blev känd först när årsredovisningen för 1983 publicerades. Samma år avled grundaren Ruben Rausing.

År 1991 köpte Tetra Pak företaget Alfa Laval som kontrollerades av Wallenbergsfären och Fredrik Lundberg, för 16 miljarder kronor. Två år senare slogs bolagen ihop och blev Tetra Laval.

Några år senare sålde Hans Rausing sin andel i företaget till brodern Gads barn: Kirsten, Finn och Jörn Rausing som tog över hela ägandet i Tetra Laval. I samband med detta värderade Swiss Bank företaget till 81 miljarder kronor. I en artikel i Affärsvärlden från 2012 beskrivs hur omsättningen dubblats under syskonens regi. Bland annat har företaget expanderat på den kinesiska marknaden.

I takt med framgångarna har syskonen klättrat på Forbes lista över världens rikaste. Jörn Rausing beräknas vara värd 97 miljarder kronor och hamnar på 167:e plats. På delad 185:e plats kommer Finn och Kirsten Rausing som har en förmögenhet på vardera 86 miljarder kronor, enligt Forbes. En mindre del, knappt 30 miljarder, utgörs av innehavet i noterade Alfa Laval.

Men Hans Rausings familj har inte blivit lottlös. Försäljningen av aktierna i familjeimperiet inbringade en hel del pengar, och innan Hans avled – vilket han gjorde så sent som i augusti i år – värderade Forbes hans förmögenhet till 112 miljarder kronor.

Det saknades således inte medel när Hans tre barn – Lisbet, Sigrid och Hans Kristian – fick växa upp med en stor silversked i respektive mun. Det var fina skolor, materiellt välstånd och fint umgänge i den brittiska societeten.

Men pengar vaccinerar inte mot olycka. Hans Rausing, som under många år bodde på godset Wadhurst Park i sydöstra England, försökte hålla en låg profil. Ledorden var tystnad och diskretion. Och det måste ha känts plågsamt när sonen Hans Kristian blev en följetong i brittiska och svenska medier.

Sommaren 2012 greps han för drograttfylleri. I samband med detta genomfördes en husrannsakan i lyxbostaden i London. Undangömd under en hög med täcken och filtar fann polisen hustrun Evas kropp. Hon hade då legat död i bostaden i två månader och Hans Kristian dömdes för brott mot griftefriden.

Sigrid Rausing, syster till Hans Kristian, skrev senare en bok om broderns och Evas svåra missbruk och de bisarra händelserna som följde på Evas död.

En mindre omskriven del av familjen är Gad och Hans Rausings okände bror, Sven, – den yngste av grundarens söner. Sven Rausing, som dog 2003, tycks ha levt ett ensamt liv. Han hade aldrig ett arbete, var aldrig gift och fick inga barn. Liksom bröderna ärvde han 25 procent av företaget vid faderns död. Den sista fjärdedelen delades upp på ett flertal fysiska och juridiska personer. Men Sven var aldrig engagerad i familjens affärer, levde utanför offentligheten, och i en artikel i Aftonbladet skriver journalisten: ”Tetra-klanen har lyckats tysta ned att Sven Rausing över huvud taget funnits.”

Detta är en del av Affärsvärldens kartläggning av familjesfärernas börsinnehav. Samtliga artiklar går att hitta i årets sista nummer av Affärsvärlden.

Annelie Östlund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom