Svenska AI-raketens färska rapport: Tredubblar omsättning – och förlust

AI-bolaget Sana tredubblade sin omsättning under 2024 till 96 miljoner kronor. Samtidigt ökade förlusten till 170 miljoner kronor. Det visar den senaste årsredovisningen som Afv tagit del av.
Joel Hellermark Sana
Joel Hellermark, VD för AI-bolaget Sana. Foto: Ida Persson / SVD / TT

Förra veckan skrev Afv om det EQT-backade AI-bolaget Sana som erbjuder AI-lösningar anpassade efter företagskundernas verksamheter. Det grundades för nio år sedan av nuvarande VD och största ägare Joel Hellermark. I dag värderas det till 5,2 mdr kr och har 250 anställda.

Bland finansiärerna finns Avanza-grundaren Sven Hagströmer och mångmiljardären Katarina Martinson från familjen Lundberg.

Nu har Sana delat med sig av sin färska årsredovisning för 2024.

Tredubblad omsättning

Omsättningen gick från 36 Mkr under 2023, till upp mot 96 Mkr under 2024. Den har alltså nästan tredubblats under loppet av ett år.

Tillväxten är tack vare en ökad efterfrågan i kombination med en internationell expansion, som är särskilt inriktad på USA. Där finns redan kunder som nätmäklaren Robinhood.

Stor kassa – och stor förlust

I slutet av fjolåret hade Sanas totala tillgångar svällt till nästan en hel miljard tack vare finansieringsrunda i höstas, ledd av amerikanska VC-firman NEA. De uppgick till 972 Mkr – nästan dubbelt upp från förra året. Så gott som allt består av en stor kassakista.

Men det tycks fortfarande vara en lång väg kvar till lönsamhet.

Förlusten steg till 170 Mkr under 2024 vilket är en ökning med 50 Mkr jämfört med året innan. I Afv:s intervju med VD Joel Hellermark ville han inte ge besked om när Sana blir lönsamt, utan sade i stället att de “prioriterar en etablering och tillväxt globalt”.

Svenska AI-scenen fylld med miljardvärderingar

Den svenska AI-scenen blir allt större och rymmer fler bolag än Sana vars värderingar spräcker miljardvallen.

Lovable Anton Osika Fabian Hedin AI män
Lovables grundare Fabian Hedin och Anton Osika. Foto: Johan Carlberg/SVD/TT

2023 satte sig Anton Osika vid sin dator för att under en helg bygga vad han kallar för en “GPT-ingenjör”. Med hjälp av OpenAI:s ChatGPT skapade han en tjänst där personer utan kunskap om kodning, kan bygga sina egna hemsidor och lösningar. Det är Lovable.

Trots att det i dag bara är ett drygt halvår sedan dess första officiella tjänst lanserades, närmar sig bolaget 1 mdr kr i årligen återkommande intäkter. Via en färsk finansieringsrunda har de också fått en jättevärdering på 17 mdr kr, vilket Di rapporterade förra veckan.

Ett annat AI-bolag, Legora, grundades samma år som Lovable och har också haft en storslagen värdering. Senast i vår tog bolaget in 770 Mkr i en runda som värderade det till 6,5 mdr kr.

Legora är ett så kallat “legal tech”-bolag vars system erbjuder både assistans och research för juridiska texter, som avtal och lagtext. Passande nog grundades det i Mannheimer Swartlings inkubator för startups, av Sigge Labor, August Erseus och nuvarande VD Max Junestrand.

LÄS MER:

Sanas VD om 996-regeln: “Är ganska dum”

Techsuccéns VD om tillväxt och IPO-planer: ”Som magi”

Svenskt AI-bolag startade 2023 – får nu en jättevärdering

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.