Plejd bjöd på en lysande kursuppgång

Omgångens köpråd utvecklades överlag starkt. Swedol köptes upp av Momentum. Teknikbolaget Plejd mer än dubblerades och även serieförvärvaren Addtech steg betydligt mer än index.
Plejd bjöd på en lysande kursuppgång - Temabild Uppföljning

Addtech +73% (Köp)

Skicklig serieförvärvare inom industriprodukter. ”Värderingen är acceptabel och sannolikheten är hög att Addtech kan fortsätta expandera under de närmsta åren”, konstaterade vår analys. Det blev ett köpråd. Aktien har gått enormt bra till största delen genom multipelexpansion. Den framåtblickande värderingen har gått från 14 till över 20 gånger rörelseresultatet.

Plejd +121% (Köp)

Teknikbolaget Plejd som säljer produkter och tjänster inom belysning och hemautomation har uppvisat en fenomenal tillväxt sedan noteringen 2016. Då omsatte bolaget knappt 5 Mkr. Idag omsätter Plejd 155 Mkr på rullande tolv månader. I början på maj i år upprepade vi vårt köpråd.  Börsvärdet är nu knappt en miljard kronor.

Sandvik +21% (Neutral)

Här hade vi ett säljråd på aktien men när Sandvik sjunkit 20 procent valde Afv att höjda rådet till neutral. Det var bra eftersom Sandvik repade sig kursmässigt.

MQ -17% (Neutral)

Klädkedjan hade rasat 60 procent på börsen efter att vi mars 2019 satt ett säljråd på MQ. Nu lyfte vi (tillfälligt) rådet till neutral. Vi skrev, ”…Öresund och familjen Qviberg (är) knappast några korkade ägare. Kanske går MQ samma öde till mötes som Kappahl? Det vill säga köps ut av huvudägarna för att sedan stöpas om/räddas i onoterad regi”. Detta var ungefär vad som hände med den lilla tvisten att MQ först skulle gå i konkurs. Innan dess hade vi dock på nytt satt sälj på aktien i december 2019.

Momentum +30% (Neutral)

Efter en lång tid av marginalförbättringar började trenden plana ut. Det gjorde oss lite tveksamma till aktien. Och i grund och botten gillade vi konkurrenten Swedol bättre. Det hela tog en oväntad vändning då Momentum köpte Swedol. Aktien har gått bra och det är nog delvis tack vare Swedol.

Follicum -14% (Köp)

Året har varit en väntan på att forskningsbolaget ska påbörja sin fas II-studie av den kräm mot håravfall som de tagit fram. Tyvärr kom Covid-19-krisen mellan vilket skapade förseningar. Senaste budet är att studien, som omfattar 200 män, ska vara klar i början av 2021. Utfallet blir den stora värdedrivaren för aktien på kort sikt.

BioGaia +35% (Neutral)

Den som bryr sig mindre om pris och mer om kvalitet kan överväga att köpa en post, löd vår slutsats för ett år sedan. En del insynspersoner hade sålt aktier och gjorde att vi landade i ett neutralt råd. Det hindrade däremot inte probiotikabolagets framfart på börsen som utvecklats klart bättre än index.

Swedol +30% (Köp)

Proffsbutikskedjan värderades slående lågt med p/e-tal inte mycket över 10. Kanske på grund av börsens skepsis mot bolagets strategi att satsa på tillväxt när försäljningen i befintliga butiker var svag och marknaden lite skakig. Det var i alla fall vår tolkning. Bolaget hann aldrig riktigt bevisa strategins duglighet utan Momentum hann före med ett bud. Premien var hela 39%.

Lagercrantz +47% (Sälj)

Suddiga konjunkturutsikter parat med en hög värdering gjorde att Affärsvärlden landade i ett säljråd för ett år sedan. Den organiska tillväxten har varit oförändrad sedan dess men det har inte hindrat aktiens framfart som nu handlas kring historiska toppnivåer.

Fortnox +21% (Sälj)

Värderingsbågen är alltför spänd och det finns inte utrymme för den minsta avvikelse från marknadens förväntningar, löd Affärsvärldens slutsats för ett år sedan och rådet blev sälj. I början på april i år vände vi på klacken och slog vi om till ett köpråd. Efter att aktien stigit 60% på två månader intog vi en neutral hållning.

Proact +17% (Köp)

IT-bolaget Proact som sysslar med datalagring har varit en favorit hos Affärsvärlden de senaste året. Efter att aktien fallit efter en svag halvårsrapport ifjol landade vi i ett köpråd. Aktien återfinns i Afv-portföljen.

Traton -36% (Neutral)

Minskad orderingång och suddiga konjunkturutsikter resulterade i neutralt råd för lastbilstillverkaren för ett år sedan. Vi tror dock att det finns en hel del värde i Scania som aktiemarknaden missar och även Traton återfinns nu i Afv-portföljen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning