Sälj kursraketen

Fortnox kraftiga och lönsamma tillväxt har med rätta premierats av marknaden. Men efter redan fördubblad aktiekurs i år är förväntningarna alltför höga.

SÄLJ Trots att Stockholmsbörsen redan är upp knappa 8 procent i år, en bit in i augusti, finns det som vanligt några aktier som har slagit index flera gånger om. En av dessa är mjukvarubolaget Fortnox, vars börsvärde redan har fördubblats i år. Inräknat årets kursrusning har aktien därmed avancerat över 8 780 procent sedan listningen på NGM 2007, för den som lyfter blicken.

Fortnox har länge handlats till höga multiplar, och just på grund av den höga värderingen tilldelades aktien senast i maj 2018 en vänta-rekommendation på den digitala tilläggstjänsten Affärsvärlden Analys+. Bättre ingångslägen har som sagt inte kommit sedan dess – faktum är att det har varit få bakslag för Fortnox-aktien överhuvudtaget. När både tillväxten och lönsamheten har hållit i sig på höga nivåer sedan bolaget kom till börsen har aktiekursen följt med den fina utvecklingen i bolaget. De fem senaste åren har bolaget haft en genomsnittlig intäktstillväxt på över 35 procent årligen, och en motsvarande hög genomsnittlig rörelsemarginal (ebit) runt 20 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG