Maktstriden i Rasta

Kampen om ägandet i vägkrogkedjan Rasta har under det senaste året tagit märkliga banor. Det har utkristalliserats en maktkamp där storägaren och grundaren Dan Tervaniemi är en av huvudrollsinnehavarna.

För att storägaren och grundaren Dan Tervaniemi skulle kunna ta kontroll över Rast lierade han sig med Carl Henrik Brandel, istället för att vända sig till kompanjonen Rolf Lundström. Tillsammans fick de majoritet och möjlighet att styra bolaget i valfri riktning. Den dåvarande storägaren Rolf Lundström blev därmed utmanövrerad, men även han hade en plan, vilket senare skulle komma att visa sig.

I raden av märkliga händelser har ytterligare åtgärder skett som fått mindre aktieägare att ana oråd. Istället för den utstakade vägen med en framtida notering på Stockholmsbörsen gjorde bolaget i höstas helt om. Bolaget avnoteras i början av 2015 från First North för att istället gå till Alternativa aktiemarknaden, kopplat till Spiltan-sfären och med Per H Börjesson som ordförande.

Något som styrker tesen att det finns en dold agenda är det nyligen klubbade beslutet om en extrautdelning på 13 öre per aktie (att jämföra med att aktien kostade 52 öre vid tillfället). Det motsvarar 25 procent av det egna kapitalet och får anses som en stor andel.

Dessa händelser och åtgärder pekar sammantaget på att grundaren och storägaren Dan Tervaniemi är intresserad av att lägga ett bud på bolaget. En efter extrautdelningen pressad kurs och en mer illikvid aktiemarknad där småspararna gärna vill passa på att sälja när tillfälle erbjuds, skulle då kunna vara en fördel.

Knutsson Holdings har efter ett långvarigt passivt ägande valt att sälja av sitt ägande i Rasta Group till Rolf Lundström efter beskedet om listbyte. Fler aktieägare lär troligen ta samma väg. Vad den nu störste ägaren i Rasta, Rolf Lundström väljer att göra är mer oklart.

Detta är en kortversion av ”Svårsmält anrättning”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela reportaget.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.