Rekyl väntas på börsen

Efter att ha noterat successivt förvärrad svaghet under onsdagen väntas Stockholmsbörsen nu rekylera uppåt i den inledande torsdagshandeln.

Storbolagsterminerna för Frankfurt, London och Paris indikerar alla uppgångar på strax över 1 procent i skrivande stund.

I går kväll stängde breda amerikanska storbolagsindexet S&P 500 hela 1,8 procent högre än noteringen som rådde när Stockholm stängde . Återhämtningen sammanföll med förnyad uppgång i råoljepriserna.

Terminen för S&P 500 noterades på torsdagsmorgonen knappt 0,2 procent under fair value från onsdagskvällens stängning.

I det svenska bolagsflödet redovisar börsnykomlingen Attendo starkare lönsamhet än väntat ställt mot analytikerkonsensus från SIX News/Inquiry Financial. Omsorgsbolagets resultatutfall är bättre än väntat från ebitda och nedåt, och så även efter justering för vad bolaget klassar som engångsposter.

Därtill lämnar Attendo 0,54 kronor per aktie i utdelningsförslag 2015, mer än dubbelt upp ställt mot de 0,20 kronor som analytikerna spådde, samt guidar för ett positivt 2016.

Bygg- och industrihissbolaget Alimak, en annan börsnykomling, förbättrar resultatet och omsättningen men noterar vikande orderingång. Första utdelningen som noterat bolag föreslås bli 2 kronor per aktie för 2015.

I turerna kring Swedbanks ledarskap listar DI följande potentiella kandidater som potentiella efterträdare till sparkade vd:n Michael Wolf: Jens Henriksson, Catrin Fransson, Rickard Gustafson, Peter Dahlgren, Birgitte Bonnesen (nuvarande tillförordnade vd:n i Swedbank), Mats Torstendahl, Rikard Josefson, Göran Bronner (Swedbanks finanschef) och Torbjörn Magnusson.

Bankkollegan Nordeas planer på att skrota utländska dotterbolag kan bli en problematisk risk för Sverige vid en eventuell bankkris, enligt en DN-artikel. ”Stora banker i behov av nödkrediter kommer i vissa fall att behöva knacka på hos Riksbanken”, säger Kasper Roszbach på Riksbanken. Nordea klassas som globalt systemviktig och är lika stor som de övriga svenska storbanker tillsammans.

Bland rekommendationsförändringarna sänker Nordea oljebolaget Lundin Petroleum till behåll, från tidigare köp.

Swedbank höjer fastighetsbolaget Wallenstam, som lämnade bokslut i går, till köp från tidigare minska.

Tillbaks till rapportflödet ökade Kopparbergs Bryggeri rörelseresultatet med 17 procent och föreslår nästan fördubblad  utdelning om 4,40 kronor per aktie för 2015.

Elos växte omsättning och orderingång i fjärde kvartalet men tappar lönsamhet och meddelar ett halverat utdelningsförslag för 2015 jämfört med 2014.

I insynshandeln som presenteras i går kväll visade sig Bilias vice styrelseordförande Jan Pettersson ha sålt motsvarande en femtedel av sitt innehav.

Nordic Mines bedömer sig i dagsläget sakna för att finansiera en återstart av Laivagruvan. Ett guldpris på 1.200 euro per troy uns samt cirka 20 miljoner euro i kapitaltillskott erfordras för att återstarta Laiva, bedömer gruvbolaget.

D Carnegie & Co har återbetalat konvertibellån, en åtgärd som framöver reducerar utspädning och förbättrar fastighetsbolagets finansnetto.

Vid det pågående G20-mötet bland finansministrar och centralbankschefer i Shanghai har Kinas vice centralbanksordförande Yi Gang sagt att centralbanken PBOC ska upprätthålla en fin balans mellan reformer och stabilitet, samtidigt som man ska fortsätta att göra växelkursen för Kinas valuta yuanen mer flexibel. Det rapporterar Reuters.

USA:s finansminister Jacob Lew säger vid samma möte att Kina måste tydliggöra att man inte kommer att genomföra en stor devalvering av yuanen. Lew fastslår även att vissa bedömningar av den kinesiska ekonomin som presenteras inte går hand i hand med faktiska ekonomiska indikatorer.

Ser man till Asienbörserna var det en blandad bild på morgonen: Tokyo har avancerat men i fastlands-Kina pressades Shanghaibörsen över 6 procent, vilket även spillde över på Hong Kong och Singapore.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.