Google böjer sig för skärpt EU-lagstiftning

2014-05-30 08:58 Affärsvärlden SIX

Sökmotorföretaget Google meddelade på fredagen att företaget lanserar en tjänst för de som upplever sitt privatliv ha blivit kränkt på internet.

I enlighet med en dom i EU-domstolen är sökjätten nu skyldig att ta bort material som kränker den personliga integriteten.

Googles vd Larry Page säger i en intervju till Financial Times att reglerna kan spela repressiva stater som vill begränsa friheten på nätet i händerna, och slå tillbaka på innovationskraften på nätet.

Men nu har alltså sökjätten inrättat en mekanism där personer kan be Google censurera länkar som innehåller informaton som de upplever vara irrelevant, föråldrad eller på andra sätt olämplig. Europeiska medborgare har där möjlighet att registrera länkar och motivera varför Google bör ta bort materialet. En kommitté med internetexperter ska också inrättas med syfte att diskutera privatlivet på internet och hur Google ska bemöta de skärpta EU-reglerna.

Den 13 maj slog EU-domstolen fast att Google bryter mot EU:s direktiv för dataskydd om företaget inte tar bort länkar till uppgifter som kränker människors privatliv, oavsett om uppgifterna är riktiga och publiceringen laglig. Domstolen har yttrat i den dom, som är prejudicerande, att personer har rätt att ”bli glömda” på nätet.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom