Aptitlig styckning

När Stockholmsbörsens tyngsta verkstadsbolag kommer allt närmare en uppdelning är det hög tid att köpa in sig i företaget.
Atlas Copco

KÖP Avgående Atlas Copco-chefen Ronnie Leten hade nära åtta år på sig att genomföra förändringen, men nu blir det efterträdaren från april i år, Mats Rahmström, som får uppdraget att dela Atlas Copco i två bolag. Jobbet ska vara klart senast till halvårsskiftet nästa år.

När verkstadsjättar delar upp sig på det här sättet brukar det betyda att värdet på de två separata delarna blir högre än det tidigare sammanhållna bolaget. Det visar en färsk studie från Barclays av en handfull industriuppdelningar. Så var det exempelvis för det amerikanska industriföretaget Danaher som förra sommaren knoppade av konglomeratet Fortive. Total­avkastningen sedan dess är 52 procent, mer än dubbelt så hög som i branschen som helhet. Samma sak gäller nederländska Philips avknoppning av Lightning år 2016, där aktieägar­värdet utvecklats med 69 procent, tre gånger så bra som branschen. Liksom för finländska Metso, som knoppade av Valmet år 2014. Där blev uppgången 167 procent, fem gånger så mycket som branschen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets