Blivande ”Dividend Aristocrat”

Essity har väldigt mycket av det en investerare söker. Stabilitet, goda tillväxtutsikter och potential att lyfta lönsamheten. Aktien passar utmärkt i en långsiktig portfölj.

KÖP Plötsligt hände det – SCA styckades. I mitten av juni blev hygien- och mjukpappersdelen det självständiga Essity, medan SCA behöll skogen, papperet och förpackningarna. Affären måste tillhöra dem det skrivits och spekulerats mest om i affärspressen innan den realiserades. Affärsvärlden motiverade ett köpråd i SCA med en styckningskalkyl redan 2004. Och ännu längre tillbaka – i mitten av 1990-talet – drev investmentbolaget Custos på för en styckning av den spretiga koncernen. Vd på Custos då var ingen mindre än Christer Gardell, i dag högprofilerad aktivist som bland annat vill stycka Volvo.

Sedan uppdelningen har skogs-SCA stigit med cirka 6 procent, medan hygiendelen Essity – guld­ägget – tappat 12 procent av börsvärdet (se diagram). Anledningarna kan vara flera. Givet den heta konjunkturen föredrar investerarna cykliskt framför defensivt och ”tråkigt”. Massa­marknaden är stark, vilket innebär att det är bättre tider att sälja massa än att köpa. Det spekuleras också i en möjlig affär mellan SCA och Holmen samtidigt som intresset för real­tillgångar som skog har ökat. Essitys ljumna start på börskarriären kan emellertid inte ta ifrån bolaget att det är högintressant i ett längre ­perspektiv.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här