Fusion med förhinder

Intrum Justitia tog farväl av fjolåret med en köpfestkavalkad. I år fortsätter tillväxten med hjälp av fusionen med norska Lindorff. Ett aber är att stor­affären riskerar att bli försenad.

Köp. Nästan två månader ­efter att inkassoföre­taget Intrum Justitias ägare lyckats pressa fram bättre villkor i den planerade fusionen med den norska konkurrenten Lindorff ser det ut som om kritikerna, med institutioner som AMF, Lannebo och SEB Fonder, fått rätt.

Intrums starka bokslut för fjolåret tyder på att bolagets ­andelar i den nya sammanslagna koncernen inledningsvis var alltför magra. Den förbättring som parterna förhandlade fram under galgen i början av december framstår emellertid inte som något mer än kosmetiskt finlir. Ändringarna innebar att det norska ­bolagets ägare, riskkapitalbolaget Nordic Capital, ”bara” får 45 procent av det nya sammanslagna bolaget, inte ursprungliga 47 procent. Förvaltare som Affärsvärlden talat med ser dock inga skäl till att ännu en gång försöka ändra ägarandelarna.

Intrum Justitias senaste kvartal ger annars eldunderstöd i den riktningen. Rörelseresultatet på 539 miljoner kronor var ­företagets bästa hittills och ­lyfter helårsvinsten till 2 miljarder kronor. Kursen lyfte 6 procent på rapporten.

Är resultatet uthålligt? Bolaget levererar inga prognoser, men vinsten per aktie har ökat med i genomsnitt 30 procent om året under de senaste fem åren, skyhögt över koncernens viktigaste finansiella mål som lyder på en vinsttillväxt på 10 procent årligen.

Bolagets nye vd Mikael Ericson har till skillnad från företrädaren Lars Wollung, som var mer försiktig och prioriterade utdelningarna, dragit i gång en veritabel köpfest. Intrum köpte för ett år sedan ett schweiziskt bolag inom e-handelsfinansiering och lade sedan in en högre växel. Under fjärde kvartalet gjorde Intrum tre köp av mind­re eller medelstora kredithanteringsbolag runt om i Europa, men det är fusionen med norska Lindorff som skapar ”det ledande företaget inom kredithantering med lokal närvaro i 23 länder i Europa”.

Det sammanslagna bolaget når en rörelsevinst (ebitda) på nära 5 miljarder kronor, nästan dubbelt upp mot branschtvåan, amerikanska Encore Capital Group. Samordningsvinsterna bedöms bli cirka 800 miljoner kronor årligen. Affären blir självklart föremål för en granskning av konkurrensmyndig­heter. En sådan granskning kan bli långvarig och ta många månader, långt längre än standard­­- för­farandet inom EU som lyder på maximalt 25 arbetsdagar. Därför är det förvånande att ­företagen, sex veckor efter att en extra ­bolagsstämma i Intrum Justitia godkände affären, ännu inte är klar med sin förvärvsanalys ­eller har lämnat in en ansökan till vare sig den svenska, norska ­eller den europeiska konkurrensmyndigheten.

Affärsvärlden räknar trots detta med att ledningen, med Lindorff-vd:n Klaus-Anders Nysteen och Intrum-vd:n Mikael Ericson i spetsen, efter underhandssamtal med myndigheterna får fusionen godkänd så att bolagen konsolideras från halvårsskiftet. Men affären är ingen nödvändighet. Blir det ­i stället så att myndigheterna kräver att verksamhet säljs i Skandinavien, där de gemensamma marknadsandelarna blir som störst, kan drömfusionen läggas på is. Med 22 procents avkastning på köpta fordringar och en direkt­avkastning på nära 3 procent står ­Intrum Justitia starkt också på egen hand. Börsen räknar med att fusionen blir av, men blir det ett nej så är fallhöjden begränsad, 5 till 10 procent.

Räknat på drygt 80 procent fler aktier från halvårsskiftet i år och en vinsttillväxt kring 13 procent per aktie i år och nästa år blir p/e-talet 12 för 2018. Det är inte dyrt för en snabbväxare. ­Affärsvärlden upprepar köp. Riktkurs 339 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.