Assa Abloy
Mäster Molins motvind
VÄNTA 17 maj i år i en enplansvilla norr om Stockholm. Den 13-årige sonen kommer hem från skolan och kliver rätt in i vad ingen vill upptäcka. Inbrottstjuvar har vänt upp och ner på hela huset. Det mesta av värde: smycken, elektronik, till och med de hembakade bullarna i frysen är borta. När polisen efter någon timme lämnat platsen ringer husägarna två samtal.
Det första går till försäkringsbolaget.
Nästa samtal går till låssmeden som får uppdraget att installera sju nya Assa Abloy-låskolvar i altandörrar, ytterdörrar, i garageporten och i verktygsboden. För det ska han sedan debitera 16 503 kronor.
Förtroendet är med andra ord obrutet för den produkt som just har misslyckats med sin viktigaste uppgift, att hålla ovälkomna gäster borta.
När andra verkstadsbolag pressas att sänka priserna visar verkligheten här ovan hur lås- och säkerhetsföretaget Assa Abloy har manöverutrymme att göra tvärtom och fortsätta höja priserna, viss om att kunderna eller deras försäkringsbolag kommer att betala. Vd:n sedan tolv år, Johan Molin, har också berättat att bolaget i egenskap av branschetta har ett ”ansvar” för att höja priserna med några procent varje år.
Därför var det inte märkligt att de analytiker som följer bolaget inför sommarens halvårsrapport trodde på fortsatt högre lönsamhet. Men rapporten bjöd i stället på en smäll där vare sig lönsamheten eller försäljningen riktigt nådde upp till de nivåer som analytikerna hade räknat med. Aktien sjönk runt 8 procent på en dag och har inte förrän under de senaste dagarna hämtat igen tappet.
Koncernens omsättning steg under halvåret med 11 procent till 37,5 miljarder kronor, men då är en dryg tredjedel valutadopning. Koncernens rörelseresultat lyfte också med 11 procent, till 5,9 miljarder kronor, vilket betyder en oförändrad rörelsemarginal på 15,7 procent, strax under bolagets finansiella mål på 16–17 procent. Och för det andra kvartalet isolerat föll marginalen faktiskt tillbaka någon tiondels procentenhet.
Assa Abloy har gjort sig ett namn som förvärvsmaskin, med mer än 220 förvärv runt om i världen i bagaget under de 22 år som bolaget har existerat. Priserna är låga, i runda tal betalar Johan Molin i storleksordningen 8–10 gånger rörelsevinsten. Större bolag blir snabbt dyrare. Det senaste förvärvet från mitten av september är ganska typiskt, ett 45 personer starkt bolag från Kalifornien med en årlig försäljning kring 500 miljoner kronor.
Med halvårsrapporten i minnet är det därför lätt att dra slutsatsen att bolaget tappar tempo i tillväxtrallyt eftersom det krävs fler köp av ”små” bolag varje år för att nå tillväxtmålet om 10 procents tillväxt per år. Men brist på bolag blir det aldrig. Assa Abloys taktik att öka marknadsnärvaron i tillväxtmarknader och dessutom att göra investeringar i nya produkter, garanterar fortsatt högt uppköpstempo.
Affärsvärlden är i grunden positiv till Assa Abloy-aktien. Men med hyfsat offensiva antaganden vad gäller tillväxt och marginal betalas vinsterna för i år och nästa år till 26 respektive 22 gånger pengarna (p/e-tal), vilket är i nivå med värderingen av aktien när vi synade den senast i nummer 44/2015. Med den värderingen är det svårt att tro att aktien ska utvecklas till en kursraket.
Köp gärna vid nedåtrekyler, efter tredjekvartalsrapporten eller om Johan Molin plötsligt aviserar sin avgång. Utifrån nuvarande nivå lär aktien i bästa fall utvecklas som börsen som helhet under det kommande året. Vänta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.