Är Balder fortfarande köpvärd?

Vi gav i somras ett köpråd på fastighetsbolaget Balder. I takt med att oron för ytterligare räntehöjningar minskat har Balders aktie gått starkt. Vi synar nu aktien på nytt för att se om den fortfarande är köpvärd.
Är Balder fortfarande köpvärd? - fabrique46-balkong-landscape-840×467-c
Fastighetsbolaget Balder har även en stor verksamhet inom bostadsutveckling. På bilden syns en bild från en byggnad på Kungsholmen som Balder byggt för att nu avyttra som bostadsrätter.
BALDER
Börskurs: 61,20 kr Antal stamaktier: 1 154,0 mn
Börsvärde: 70 625 Mkr Nettobelåningsgrad: 61%
P/E-tal (EPRA): 12,2 Substansrabatt (EPRA): 25% (Afvs beräkning)
VD: Erik Selin Ordförande: Christina Rogestam

Balder (61,20 kr) är Sveriges största noterade fastighetsbolag sett till fastighetsvärde. Balder har med sin VD och grundare Erik Selin över tid varit en riktigt bra aktie. Efter att inflationen och därmed förväntningar om högre räntor började ta fart förra hösten har dock Balder-aktien varit en av sektorns hårdast pressade.

Ungefär halva beståndet består av bostäder och andra halvan kommersiella fastigheter. De kommersiella fastigheterna återfinns främst i de tre svenska storstäderna. Bostadsfastigheterna finns i Helsingfors, Köpenhamn, Oslo samt stora och medelstora svenska städer.

Balder har även en stor portfölj av aktieposter i andra noterade och onoterade bolag. Viktigaste innehaven är norska fastighetsbolaget Entra och nischbanken Norion Bank där Balder är huvudägare i bägge.

INGEN AKUT LIKVIDITETSSRISK

Balder är ett av de fastighetsbolag där marknaden oroat sig starkt för balansräkningen. Aktien gick ned cirka 75% från förra årsskiftet fram tills fastighetsaktierna bottnade under hösten.

Balder tillhör nämligen de högre skuldsatta av de större fastighetsbolagen. Balder har även haft en förhållandevis hög andel obligationsfinansiering vilket skapat osäkerhet för hur dessa vid förfall ska kunna refinansieras nu när obligationsmarknaden i princip är stängd. Enligt Balder är refinansiering löst för merparten av de skulder som ursprungligen skulle förfallit innan 2026.

2,8 miljarder kronor återstår i investeringar i Balders pågående projekt. Ungefär hälften av projekten är dock sådana som Balder ska avyttra efter färdigställande. Vi tror att nettot av investeringar och försäljningar i de pågående projekten kommer vara positivt ur Balders kassaflödessynpunkt.

Vi räknar inte heller med att det finns ett stort kapitalbehov i intressebolagen som Balder kommer att behöva täcka. Sammantaget bedömer vi inte att likviditeten är en särskilt stor risk i Balder.

Enligt Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg ligger riskerna främst i Balders höga belåningsgrad. Om Balder skulle tvingas sänka fastighetsvärderingarna skulle det kunna innebära en kedjereaktion där kreditbetygen sänks vilket skulle försvåra refinansiering av kommande skuldförfall.

Afv har även tidigare pekat på ett stort undervärde i Balders portfölj av intressebolag. Undervärdet i Balders böcker på de noterade intressebolagen är ungefär 9,5 miljarder kronor.

BALANSRÄKNING OCH INTJÄNINGSFÖRMÅGA

Vi har i den här analysen justerat Balders substansvärde och balansräkning för detta undervärde.

Om man räknar med en yield runt 5% för Balders pågående projekt som bolaget ska äga själva borde dessa bidra med ungefär 200 Mkr i driftnetto per år framöver. Vi skissar in 6% högre driftnetto i vårt scenario. Det baseras på hyresökningar runt 4% plus 200 Mkr i bidrag från de pågående projekten.

BALDERS BALANSRÄKNING Per Q3 2023 Huvudscenario med 6% högre driftöverskott samt
avkastningskrav från 4,3% till 5,3%
Förvaltningsfastigheter 215,1 mdr 185,8 mdr
Fastighetsvärde per kvm 36,0 tkr/kvm 31,1 tkr/kvm
Belåningsgrad fastigheter 61% 71%
Belåningsgrad totala tillgångar 52% 59%
Substansvärde per aktie (EPRA NRV) 81,51 kr 55,78 kr
Källa: Affärsvärldens beräkningar, kan skilja mot hur bolaget rapporterar.

Balders skuldsättningsgrad stiger till 59% av de totala tillgångarna om man marknadsvärderar de noterade intressebolagen samt räknar med att avkastningskravet på bolagets fastigheter ska upp med en procentenhet.

BALDERS INTJÄNINGSFÖRMÅGA Per Q3 2023 Huvudscenario
Antar 6% högre driftöverskott samt
ränta från 2,8% till 4,5%
Kommentar
Hyresintäkter 12 153 Mkr Idag 4,0% vakansgrad
Driftskostnader -2 917 Mkr Idag 76% överskottsgrad
DRIFTSÖVERSKOTT = 9 236 Mkr = 9 836 Mkr Antar 6% högre driftöverskott
Central administration -1 100 Mkr -1 100 Mkr
Finansnetto inkl. leasing -3 893 Mkr -6 227 Mkr Räntetäckning från 2,2x till 1,7x
FÖRVALTNINGSRESULTAT = 4 243 Mkr = 2 509 Mkr
Övriga intäkter (intressebolag m.m.) 1 550 Mkr 917 Mkr
RESULTAT FÖRE SKATT = 5 793 Mkr = 3 426 Mkr
Utdelning preferens- och D-aktier 0 Mkr 0 Mkr
Resultat per stamaktie (EPRA) 5,02 kr 2,97 kr P/E från 12,2 till 20,6
Avkastning på eget kapital, stamaktier 10,7% Schablon exkl. värdeförändring
Källa: Affärsvärldens beräkningar / bolaget. EPRA är enhetligt definierade nyckeltal för fastighetsbranschen.

 

SJUNKANDE RÄNTETÄCKNINGSGRAD

I vårt scenario där Balders snittränta stiger till 4,5% blir Balders räntetäckningsgrad 1,7x. Det är svettigt lågt. Helst ska fastighetsbolag ha en räntetäckningsgrad över 2x för att samspelet med långivare ska flyta på smidigt.

Vi baserar intjäningsförmågan i tabellen ovan på Balders egen uppställning.

Som kuriosa kan det nämnas att det ursprungligen var Erik Selin som var upphovsman till att fastighetsbolagen brukar rapportera “Aktuell intjäningsförmåga” då han i investerarpresentationen från Balders notering på något sätt ville synliggöra stamaktieägarnas löpande intjäning. Det ursprungliga syftet troget är Balders aktuella intjäningsförmåga uppställt på ett hederligt sätt där minoriteters vinstandel dras bort och hybridobligationer behandlas som skuld. Detta i kontrast till hur många andra fastighetsbolag redovisar med kanske SBB som den största syndaren.

En sak som man dock kan fundera över runt Balders uppställning är att resultat från intressebolag och samriskbolag räknas in i intjäningsförmågan. Då Balder inte har full kontroll över dessa finns risken att dessa vinster inte konverteras till fullo till kassa i Balder. Det skulle göra att dessa vinster i realiteten inte bidrar till Balders räntetäckningsgrad.

För att få upp räntetäckningsgraden kommer Balder sannolikt att behöva få ned sina skulder en del. Vi bedömer en kombination av försäljning av tillgångar och nyemission som mest sannolik.

SLUTSATS

Vi gillar Erik Selin och Balder och har stor respekt för deras förmåga att skapa värde över tid. På kort sikt ser vi dock ingen större uppsida i aktien. Med rimliga antaganden kommer vi fram till ett reellt substansvärde om 56 kronor vilket är under nuvarande börskurs. Värderingen sedd till intjäningsförmågan landar på P/E 21 i vårt scenario med högre ränta. Det är en värdering för Balder som sticker ut som klart hög ur ett historiskt perspektiv.

Vi skulle inte direkt avråda från att äga aktien givet Selins förmåga att navigera på ett skickligt sätt men passar ändå på att ta hem en fin avkastning om 53%. Vi sänker härmed vårt råd till neutralt för Balder.

Tio största ägare i Balder Värde (Mkr) Kapital Röster
Erik Selin 23 917,5 34,1% 47,8%
Arvid Svensson Invest 6 008,0 8,6% 14,6%
AMF Pension & Fonder 4 494,4 6,4% 4,2%
Swedbank Robur Fonder 3 969,8 5,7% 3,7%
Länsförsäkringar Fonder 2 449,3 3,5% 2,3%
BlackRock 1 731,4 2,5% 1,6%
Vanguard 1 591,5 2,3% 1,5%
Lannebo Fonder 1 537,6 2,2% 1,4%
Handelsbanken Fonder 1 508,1 2,1% 1,4%
SEB Fonder 1 362,6 1,9% 1,3%
Största insider(s) utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital Röster
Sharam Rahi 563,4 0,8% 0,5%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  43,6%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser