Börsplus köpråd: Här finns uppsidan i mars

Här listas 20 aktier som har bäst avkastningspotential just nu, enligt Börsplus analyser.
Börsplus köpråd: Här finns uppsidan i mars - 4cd905d7-c652-45dd-8f75-99483bab1d34fitcroph450q80upscaletruew800s33f8fe1adbe3055da265d02333775a2a76ba5725

Börsplus analyserar varje år hundratals olika bolag med syftet att hitta köpvärda aktier. Merparten av våra slutsatser, estimat och bedömningar samlar vi på en sida vi kallar för Uppsidan som endast är tillgänglig för dig som Börsplus-prenumerant.

I Uppsidan sammanställs alla analyser där vi haft en tydlig uppfattning om:

  1. Hur mycket bolaget tjänar på lite sikt, exempelvis 5 kronor per aktie.
  2. Vad som är en rimlig värdering av denna vinst, till exempel 15 gånger vinsten (p/e).
  3. Det kan alternativt handla om rörelseresultat eller omsättning relativt bolagsvärde (EV/Ebit eller EV/Sales) men p/e-tal är det kanske enklaste exemplet.

I detta exempel blir riktvärdet 75 kronor (5 x 15) och ovanpå det ska läggas utdelningar. Ihopbakat ger detta en uppsida eller avkastningspotential för aktien.

På vår webbplats Uppsidan kan du se hur denna värderingsövning faller ut i ett hundratal bolag som vi skrivit om. Där rankar vi också alla aktier efter deras avkastningspotential.

Varje månad kikar vi lite närmre på denna topplista för att se vilka aktier som har störst avkastningspotential just nu. Startpunkten blir de aktier där Börsplus också satt köpråd. (Vill du läsa mer om någon särskild aktie hittar du som alltid länkar till alla våra analyser i Analysarkivet).

Den här månaden börjar vi med att titta på de storbolag (+10 miljarder börsvärde) som har störst kurspotential, enligt Börsplus analyser. Här är den listan.

Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde Uppsida Värdedrivare
Swedbank 191 203 41% Utdelning + p/e-tal
Nordea (EUR) 32 332 38% Utdelning + p/e-tal
Securitas 53 098 38% Ökad marginal
Resurs Bank 11 930 35% Utdelning + p/e-tal
Electrolux B 70 600 27% Ökad marginal
Kindred 22 209 26% Utdelning + p/e-tal
Loomis 25 312 24% Rörelsemarginal
NCC B 14 818 20% Ökad marginal
SEB 206 482 20% Utdelning + p/e-tal
Epiroc 109 952 20% Ökad marginal
Uppsida=aktuell kurs 4/3 2019 jämfört med Börsplus riktvärde (inklusive utdelningar) enligt senaste analys

Sedan förra gången vi skrev om Uppsidan har Evolution Gaming och Nokia utgått från topplistan i kraft av kursuppgång. Autoliv och Husqvarna har åkt ut eftersom Börsplus slopat köpråden på de aktierna. Nya på listan är istället Swedbank, Nordea, NCC och Securitas.

Några observationer:

Bankaktier dominerar

Tre av storbankerna finns med, bara SHB saknas. Dessutom finns nischbanken Resurs med som är stora inom konsumtionslån. Bankaktierna har en avkastningspotential på 20-40 procent under Börsplus analyshorisont, givet dagskurserna. Den här uppsidan består till runt två tredjedelar av de utdelningar som vi tänker oss att bolagen betalar 2019-2021. Resten av lyftet kommer en viss uppvärdering (högre p/e) och till minsta delen från vinstökningar.

Det där med uppvärdering av bankvinsten hänger förstås rätt löst här och nu när allt fokus ligger på om bankerna medverkat till penningtvätt i Baltikum. Så sent som idag kom nyheter från Finland om att YLE gjort ett program som pekar ut Nordea i misstänkta transaktioner. Även utdelningarna kan snabbt hänga löst om det ligger något i den här typen av misstankar.

Möjligen är det så att den möjliga uppsidan här inte är värd risken, men Börsplus har hittills behållit köpråden. Nordea finns också i Börsplusportföljen.

Ingen särskilt stor uppsida

Börsen har öppnat 2019 starkt med en uppgång på 12 procent för storbolagsindex OMXS30. Det syns här i att avkastningspotentialen avtagit. I medeltal ligger den nu på 29 procent för de 10 storbolagen i listan. Den siffran vanligen varit runt 40 procent tidigare, förutom sommaren 2018 då potentialen var i nivå med dagens. Kanske manar det till lite försiktighet?

Få cykliska aktier

Bortsett från bankerna är det blandat på listan men inslaget av cykliska aktier är litet. Epiroc hör hit och även Electrolux men annars är det tomt. Potentialen i Epiroc, 20 procent, är inte heller mycket att skriva hem om. Får vi tro Börsplus finns inte mycket att hämta i den cykliska delen av börslistan. Det segment som är riktigt billigt där är fordonsrelaterade aktier, som Autoliv eller Volvo. Börsplus slopade dock köprådet på Autoliv efter bolagets bokslutsrapport.

Tittar vi till störst kurspotential i alla de olika aktier Börsplus skriver om så hamnar vi i en annan typ av placeringar än de storbolagen representerar. Listan över de 10 aktier med högst kurspotential som Börsplus köpstämplat finns nedan:

Bolag Börsvärde (mdr) Uppsida Värdedrivare
Envirologic 49 133% Ökad marginal
Net Gaming 622 86% Kassaflöde + p/e-tal
Byggmax 1 955 72% Ökad marginal
Collector 5 155 71% Tillväxt + p/e-tal
Mekonomen 3 955 70% Ökad marginal
Poolia 348 70% Ökad marginal
Axkid 120 70% Tillväxt
Ad City Media 197 68% Ökad marginal
Comintelli 50 65% Tillväxt
Veteranpoolen 365 55% Tillväxt

Listan består mest av riktigt små bolag på listorna utanför Stockholmsbörsen. Det rör sig också till stor del om kursförlorare. Alla aktier på listan nedan ligger till exempel under 200 dagars snittkurs. Så detta är en utpräglad värdelista och inget för momentuminvesterare.

Några observationer i övrigt:

Oväntat bra tillväxt på flera håll

För att vara ”billiga” aktier bjuder många på förvånade bra tillväxttal. Net Gaming växte 14 procent senaste kvartalet, Ad City Media med 17 procent och Comintelli med nära 30 procent till exempel. Även Veteranpoolen ökade med 30 procent.

Små tillväxtbolag med låg värdering är inte det sämsta att investera i. Men det kräver att de förmår omsätta intäktstillväxt till vinster (frågetecken i Ad City Media) och att den fina utvecklingen är långsiktigt hållbar (Net Gaming och Comintelli har mer att bevisa).

Inte utdelning = inte bra

Det finns tre bolag med över miljarden i börsvärde på listan, Collector, Mekonomen och Byggmax, De har en gemensam nämnare i att ingen av betalar utdelning i år. Collector gör det inte av hävd. Byggmax och Mekonomen har däremot tidigare varit riktiga högutdelare som nu valt att slopa årets kupong efter dålig vinstutveckling. Båda dras också med stora skulder efter förvärv. Möjligen har aktierna straffats lite för hårt av utdelningsslopningen givet att det är nästan osunt stor fokus på utdelningen i boksluten. Börsplus lutar åt det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB