Ljusa utsikter för utdelat Alcadon

Avknoppningen av IT-koncernen Dist IT:s dotterbolag Alcadon har blivit en succé för ägarna. Frågan är om den som köper Alcadon-aktien idag också gör en bra affär. Även om bolaget gynnas av en urstark marknad ligger en hel del förväntningar redan i dagens kurs.

Det debatteras om ABB-koncernen bör delas sedan aktieaktivisten Christer Gardell nyligen kom ut officiellt som delningsförespråkare.  Det finns både plus och minus för en sådan plan och om den är rätt för ABB får vara osagt. Men inte sällan är uppdelningar gynnsamma för ägarna – åtminstone kortsiktigt. Ett exempel på detta kan observeras på börsen idag.

Idag, onsdag 14 september, är första handelsdag för Alcadon på First North-listan. Alcadon är en distributör inom nätverksprodukter som kablar och kontakter med 270 Mkr i intäkter. Bolaget ingick fram till nyligen i den större Dist IT-koncernen men har nu knoppats av till de befintliga ägarna och fått en egen marknadsnotering.

Här är ett exempel på att i börsens delningsekonomi är ett plus ett ibland mer än två. När Dist IT lanserade planerna på att knoppa av Alcadon stod aktien i 50 kronor. Idag noteras Dist IT till 46 kronor – men då har man också fått en ny aktie i Alcadon som börsen idag prissätter till 23 kronor. Så värdet av delarna blev 38 procent högre än den forna helheten.

Även om börsen gått upp lite sedan delningsbeskedet så är det knappast hela orsaken till uppgången. Snarare är det sannolikt multiplarna på Alcadon som skruvats upp nu när bolaget bedöms helt efter egna meriter.

Är detta rimligt – och är ett fristående Alcadon en bra investering?

Verksamheten består alltså i att försörja installatörer som drar fibernät i fastigheter med kablar, kontakter, switchar och andra nätverksprodukter som vanligen köps in från producenter i utlandet.

Bolaget har lång erfarenhet av branschen, startades 1988, och har huvudkontor och centrallager i Stockholm samt ett 40-tal anställda. På rullande 12 månader är intäkterna 270 Mkr, rörelsevinsten 33 Mkr (12,7 procents marginal) vilket grovt kan översättas till 1,40 kronor vinst per aktie justerat för nuvarande skuldsättning. Till kursen 23 kronor är börsvärdet 350 Mkr. Aktien värderas till drygt 16 gånger rullande vinst.

En snabb titt på Alcadon ger följande intryck.

  • Det är ett mycket lönsamt och välskött bolag med höga marginaler och avkastning på sina tillgångar. Under de år vi har säkra siffror, 2013-15, snittade rörelsemarginalen på drygt 11 procent. Det är en bra nivå för en distributör. Hög kompetens hos bolagets erfarna personal är en förklaring. Kunderna uppskattar råd kring produktval. Hög servicenivå en annan. Men extra viktigt är sannolikt att Alcadon tagit fram ett eget koncept för installatörer av fastighetsnät – ett kabelsystem som kallas ECS. ECS svarar för mer än 40 procent av intäkterna.
  • Bolaget verkar i en nisch med god tillväxt. Under 2013-15 har Alcadons intäkter ökat från 190 till närmare 300 Mkr helt organiskt och marknaden har växt 10-15 procent årligen under perioden. Det här speglar de stora pågående investeringarna i fiberinfrastruktur på den svenska marknaden. Bolaget väntar sig att den här höga efterfrågan håller i sig och att marknaden växer väsentligt framöver. Att årets intäkter växer svagt speglar mest ovanligt stora engångsaffärer för datahallar under 2015.
  • Skuldsättningen är hög. Bolaget har ett obligationslån på 140 Mkr som löper med 5,5 procents ränta och förfaller 2019. Nettoskulden på 126 Mkr är hög i relation till intjäningen, närmare 4 gånger rörelseresultatet. Detta är lite synd för vi misstänker att den höga skuldsättningen begränsar Alcadon från att göra större förvärv (fast om de använder aktien som valuta är det möjligt). Bolaget håller även inne utdelningen för 2016 och får enligt obligationsvillkoren högst dela ut 50 procent av vinsten framöver. Troligen hade en högre utdelningsandel varit möjlig för ett skuldfritt Alcadon som i princip saknar kapitalbehov. Men skuldsättningen sätter i alla fall på kort sikt stopp för en karriär som utdelningsaktie.

Sammantaget är det ändå ett intressant bolag. Ledningen är fulltankad med aktier, har många års erfarenhet och bevisad förmåga att leverera branschledande lönsamhet. När bolaget nu står på egna ben kan man dra upp tempot och växa mer – genom förvärv av andra distributörer, utökat produktsortiment eller kanske en ökad geografisk närvaro utanför Sverige och Norge som idag dominerar intäktsmässigt.

Dessutom är marknaden god tack vare de stora fiberinvesteringarna. Vi på SvD Börsplus har tidigare varit inne på att detta är ett intressant område att investera i (som här och här).

Lite skissartat ser våra prognoser för de närmaste åren ut på detta vis:

SvD Börsplus förväntningar på Alcadon
Börskurs: 23,00
Antal aktier (miljoner): 15,4
Börsvärde: 354
Nettoskuld 126
SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 283 280 310 335
– Tillväxt 21,0% -1,0% 10,7% 8,1%
Rörelseresultat 33 37 38 41
– Rörelsemarginal 11,7% 13,2% 12,3% 12,2%
Resultat efter skatt 23 24 27
Vinst per aktie 1,50 1,53 1,70
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,50
P/E 15,3 15,0 13,5
EV/EBIT 12,4 11,6 10,3
EV/Sales 1,6 1,4 1,3

Bilden är med andra ord att rörelsevinsten kan nå drygt 40 Mkr 2018. En verksamhet som Alcadon kan värderas till ev/ebit 12, anser vi. Det motsvarar ett p/e-tal kring 15. Det ger viss rabatt mot Malmbergs som delvis liknar Alcadon men är större och även något av en utdelningsfavorit på börsen.

Den här övningen mynnar ut i att aktien mycket väl kan handlas till 27–28 kronor på lite sikt och till detta får man viss utdelning. Det är väl klen uppsida för att rusa in efter aktien just nu. I våra prognoser ingår dock inga förvärv eller liknade aktiviteter som Alcadon troligen har i tankarna nu när bolaget står på egna ben. Det kan göra aktien mer intressant men för stunden stannar vi vid ett neutralt råd.

Läs fördjupad analys

Om bolaget

Alcadon är en distributör inom produkter för data- och telekommunikation som startades 1988. Exempel på produkter är koppar- och fiberkabel, uttag och kontakter. Kunderna är mestadels installatörer av fastighetsnät som Bravida.

Företaget har ett 40-tal anställda och huvudkontor och centrallager i Stockholm. Tack vare utbyggnaden av fibernät i Sverige är efterfrågan för närvarande hög på bolagets produkter.

Intäkterna ligger på 270 Mkr och rörelsevinsten kring 33 Mkr. Alcadon ingick tidigare i Dist IT-koncernen som noteras på First North men har knoppats av som eget börsbolag med notering på samma lista. Till dagskursen 23 kronor är börsvärdet 350 Mkr.

Marknaden

Alcadon strävar efter att vara den naturliga partnern för kunder som installerar och bygger nätverkslösningar. En typisk kund är installatör på ett byggbolag som Skanska eller servicefirma som Bravida och drar fastighetsnät i nya eller renoverande kontor, datahallar, sjukhus etc.

Alcadon säljer såväl passiv infrastruktur som själva kabeln som aktiva utrustning som sitter i nätet som exempelvis switchar. Det är den passiva sidan som är störst omsättningsmässigt för bolaget. Nischen beräknas totalt ha ett värde på 2-2,5 miljarder under 2016 i Sverige och Norge.

Med en omsättning på 270 Mkr (rullande 12 månader) tillhör Alcadon de större distributörerna/grossisterna i nischen. Den betjänas även av generalister som Ahlsells men även av andra specialiserade företag som svenska Data Connect och internationella Anixter. Alcadons konkurrensfördelar är servicegrad, rådgivningskompetens hos bolagets erfarna personal och deras egna kabelsystem ECS.

Sedan några år är marknaden för nätverksprodukter i stark tillväxt i Sverige och Norge. Sedan 2012 har tillväxten varit 10-15 procent årligen och Alcadon tror att tillväxten håller i sig som följd av de massiva investeringar som görs i ny fiberinfrastruktur. Alcadon tror att byggboomen inom fiber som pågår leder till att deras marknad ökar med 0,7-1,0 miljarder kronor ytterligare i värde per år.

Bolaget målar alltså upp en ljus bild av utsikterna rent tillväxtmässigt. Samtidigt finns gott om distributörer på marknaden och inom vissa produktkategorier råder prispress.

Mål och strategier

De finansiella målen är att nå en vinsttillväxt per aktie på 10 procent årligen över en konjunkturcykel och ha en soliditet som överstiger 25 procent.

Sedan Dist IT blev ägare till Alcadon 2012, och siffror på den finansiella utvecklingen finns, så har rörelsevinsten ökat mer än 10 procent per år.

Däremot klarar inte Alcadon soliditetsmålet. Tillgångar på nära 250 Mkr finansieras till 51 Mkr med eget kapital vilket ger en soliditet på 20 procent per halvårsskiftet. För att öka siffran planeras ingen utdelning för 2016.

De 10 största ägarna inför avknoppningen
Ägare % av aktierna
Alcadon Team invest (1) 20,0%
Ribbskottet 10,1%
Avanza Pension 9,1%
Catella Fonder 8,0%
Athanase Industrial Partners 7,2%
Theodor Jeansson 3,4%
UBS 3,3%
Hajskäret Invest 2,3%
JP Morgan 2,0%
Tamt 1,9%
(1) Innehavet ska delas ut till bolagets ägare. Dessa är anställda i Alcadon.

Om aktien

Eftersom Alcadon knoppas av till Dist IT:s befintliga ägare så har bolagen likartad ägarbild. Ledningsgruppen och andra anställda i Alcadon har dock förvärvat 20 procent av aktierna inför noteringen genom bolaget Alcadon Intressenter. Denna post ska delas ut till de enskilda individerna. Bolaget vd blir exempel direkt ägare av cirka 644 000 aktier eller 4,2 procent av bolaget.

Samma dag som Alcadon knoppades av från Dist IT föll den aktien 30 procent i värde eller med 282 Mkr i börsvärde. Det skulle motsvara ett pris per aktie om 19 kronor för Alcadon. Första handelsdagen, 14 september 2016, öppnade aktien kring 23 kronor.

Bolaget är kraftigt skuldsatt vid noteringen och soliditeten på 20 procent ligger under den nivå styrelsen satt upp som mål, 25 procent. Skulderna utgörs av ett obligationslån på 140 Mkr som förfaller 2019. För att lyfta soliditeten planeras ingen utdelning av 2016 års vinst. Långsiktigt är policyn att bolaget ska dela ut 30-50 procent av vinsten. I obligationsvillkoren stipuleras att utdelningen inte får överstiga 50 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF