36 000 nya miljonärer på Avanza – här är deras favoritaktier

Investor, Embracer, SBB och Evolution är några av favoritaktierna hos de tusentals privatpersoner på Avanza som blivit miljonärer under 2020-talet.
Tusentals sparare på Avanza har blivit miljonärer under pandemin.

När coronakraschen slog till var det blodigt på börsen. Stockholmsbörsen backade rejält i inledningen av 2020 – men bara under en kort tid. Därefter inleddes en brant resa uppåt. En resa som gjort många till miljonärer.

Men först en liten tillbakablick.

Storbolagsindexet, OMXS30, föll mer eller mindre handlöst under några veckor i slutet av februari och mars. Sedan startade alltså en rejäl återhämtning. När nyårsklockorna ringde summerade OMXS30 en uppgång för helåret 2020 på en handfull procent.

Och så har det fortsatt i år. Under 2021 har indexet med Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier stigit knappt 27 %, räknat på torsdagens stängningskurs. Räknar man in utdelningar är uppgången strax norr om 30%.

Statistik: Så många har bara Embracer eller Evolution i portföljen

Uppgångarna sedan coronakraschens botten fram till dagens datum har satt avtryck på många sätt – bland annat i aktiespararande svenskars depåer. På Avanza är det totalt 36 000 kunder som blivit miljonärer efter ingången av 2020 fram till idag, visar statistik som nätbanken tagit fram till Affärsvärlden. De kan ha haft en varierande storlek på sitt sparande innan detta men har alla gemensamt att de har sprängt miljongränsen i år eller i fjol.

”Jag brukar säga att de bästa affärerna görs i de djävligaste av tider. De som vågade köpa i början av förra året har blivit rejält belönade”, säger sparekonomen Nicklas Andersson.

Nya miljonärerna väljer investmentbolag

Men vilka aktier äger Avanzas kunder som blivit miljonärer under 2020-talet? De tre aktierna i topp är Investor B, Volvo B och Kinnevik B.

Om man istället kikar på vilka aktier som de 36 000 nyblivna miljonärerna har högst mediankapital i sticker ett Spotlight-noterat bolag ut – Synact Pharma. Den aktien var för övrigt ett av de bästa köpråden från Affärsvärlden under 2020 – något som du kan läsa mer om här.

Aktierna som är mest ägda av de 36 000 miljonärerna

Investor B

Volvo B

Kinnevik B

Embracer Group B

Hennes & Mauritz B

Samhällsbyggnadsbo. i Norden B

Swedbank A

Evolution

Latour B

Volvo Car B

AstraZeneca

Castellum

Industrivärden C

Nordea Bank Abp

Ericsson B

Aktierna som lockat högst mediankapital

SynAct

Investor B

Amazon

Investor A

Tesla Inc

EQT

Evolution

Alphabet C

Alphabet A

Hexatronic Group

Samhällsbyggnadsbo. i Norden B

Nvidia

Nibe Industrier B

Svolder B

Skistar B

Volvo B

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.