4 frågor: vd Jakob Holm
Hur mycket vill ni förändra i förvärvade bolag?
– Vi vill köpa genuint starka entreprenörsägda bolag. De ska ha dokumenterad lönsamhet, med åtminstone 15 procents rörelsemarginal, historik och någon form av specialisering. Ju mer nischat, desto mer intressant. De behåller sina varumärken och sitt arbetssätt och vår största uppgift blir att inte förstöra deras styrkor. Vår integrationsplan kopplar bolagen mot vår redovisning och säkrar den ekonomiska styrmodellen via verksamhetschefer. Sedan kopplar vi socialt ihop olika systerbolag som vi tror kan ha nytta av varandra. Vi ser ofta naturlig synergipotential på kundsidan eftersom bolagen finns i samma huvudmarknad, där bolagen kan öppna upp nya och mer lönsamma kundsegment för varandra. Kostnadssynergier handlar om enklare inslag, inte om det som differentierar bolagen. Det här gör att vi uppfattas mer som ”vänliga” köpare av entreprenörer än industriella aktörer som integrerar mer, och som har svårare att förvalta förvärvens ”själ”.
Varför har vinsttrenden varit negativ för jämförbara enheter den senaste tiden?
– I dagens starka konjunktur där i synnerhet bostäder haft en intensiv utveckling skapas en dynamik som inte enbart är positiv. En sådan effekt är att personal som vi använder till renovering, exempelvis för hissar, lockas över till nyinstallation, där efterfrågan är oerhört stor. Det ger ökade färdigställandekostnader för våra renoveringsprojekt. Så hittills har vår inriktning snarare fått se baksidan av trycket på bostadsmarknaden, än dragit nytta av det. Men i kölvattnet av nya bostäder kommer behov av att bygga ut samhällsfunktioner och infrastruktur och det är där vi är starka. Vi ser även en negativ efterfrågeeffekt på renoveringssidan när många stora fastighetsbolag nu överallokerar kapital mot nybyggnation. Men infrastruktur fortsätter dock att förslitas, så efterhand kommer underinvestering i löpande underhåll att behöva tas ikapp, vilket gynnar vår renoveringsaffär.
Håller ni med om att era mål, om förvärv av ebita-bidrag på runt 90 miljoner kronor per år och att nå 600–800 miljoner i ebita till slutet av år 2021, är väldigt ambitiösa?
– Vi har satt våra mål utifrån vår nuvarande tillväxttakt och tillväxtkapacitet. Omgivningen reagerar nog snarast på att våra mål ger en hög relativ tillväxttakt, vilket är en effekt av att vi börjar från låga nivåer. Förvärv är inget självspelande piano, men våra mål innebär att förvärvstakten ska upprätthållas, inte att den ska behöva öka.
Kommer era gjorda nyemissioner, plus banklån plus säljarnas återinvestering, att räcka för att finansiera förvärven?
– Om vi hittar fler fina objekt än med nuvarande förvärvstakt, innan kassaflödet från tidigare objekt hunnit börja komma in, så kan vi behöva en ytterligare kapitalanskaffning av något slag. Men jag vill understryka att det skulle vara ett positivt scenario. Med vår nuvarande takt behövs ingen kapitalanskaffning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.