ABB i uppgörelse i Sydafrika – återbetalar 104 miljoner dollar till Eskom

Kraft- och automationsbolaget ABB har nått en uppgörelse med det sydafrikanska statliga elföretaget Eskom och kommer att betala 104 miljoner dollar, enligt ett pressmeddelande. Bakgrunden är en muthärva kring bygget av ett kolkraftverk i Sydafrika som överskred budgeten rejält.
ABB i uppgörelse i Sydafrika – återbetalar 104 miljoner dollar till Eskom - abb-700_binary_6971297.jpg
I juli uppskattade Eskom att man hade betalat 1 miljard rand för mycket till ABB för Kusileprojektet.

ABB skriver att majoriteten av betalningen som nu sker redan redovisats i de finansiella rapporterna under de senaste femton månaderna. I fjärde kvartalet i år väntas dock en ytterligare påverkan på cirka 30 miljoner dollar i operativt ebita och en negativ kassaflödeseffekt på cirka 110 miljoner dollar relaterat till uppgörelsen.

ABB kommer att fortsätta att samarbeta fullt ut med den nationella åklagarmyndigheten i Sydafrika, samt med myndigheter i USA, Tyskland och Schweiz i deras utredningar av Kusileprojektet. Avsikten är att snabbt komma till avslut med alla relaterade pågående förfaranden globalt, vars effekter för närvarande inte kan bedömas, uppger ABB.

Flera andra företag som McKinsey och KPMG har också gått med på att återbetala pengar kopplat till projektet i Sydafrika.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets