Afv avslöjar: CVC letar köpare till Uppsalabolag värt 16 miljarder

Luxemburgiska riskkapital-jätten CVC Capital Partners vill sälja delar av sitt svenska onlineresebolag Etraveli Group, med kända varumärken som flygresor.se och Super Saver under paraplyet.
Afv avslöjar: CVC letar köpare till Uppsalabolag värt 16 miljarder - etraveli
Under lång tid hade Etravelis varumärke flyresor.se reklamfilmer med kattungar utklädda till flygplan. Foto: Creative Commons/TT

Det var i slutet av september förra året som EU-kommissionen beslutade sig för att stoppa amerikanska Bookings köp av det CVC-backade svenska resebolaget Etraveli. En affär värd 16,5 miljarder kronor när den kommunicerades i november 2021. EU-kommissionen stoppade affären eftersom de menade att “köpet skulle ha stärkt Bookings dominerande ställning på hotellbokningsmarknaden online, vilket skulle ha ökat kostnaderna för hotellen och eventuellt också för konsumenterna”.

Men skam den som ger sig. Nu har CVC inlett ett nytt försök med att sälja i alla fall delar av resebolaget med anor från Uppsala och huvudkontor numera i Stockholm. Etraveli, som grundades år 2000 under namnet Seat24, är kanske mest känt i Sverige för varumärket flygresor.se, men har även GoToGate, Mytrip, Flight Network, Travelstart, TripStack och Super Saver under sitt paraply.

Mathias Hedlund är VD på Etraveli och har tidigare arbetat som COO på Klarna, vice VD på Eniro och på Svenska Spel. Foto: Pressbild.

Sedan tidigare har den amerikanska investmentbanken JP Morgan arbetat som säljrådgivare till riskkapitaljätten. Nu kan Affärsvärlden avslöja att även den schweiziska storbanken UBS fått i uppdrag att hjälpa säljsidan med att ta in nya investerare till Etraveli, enligt källor som önskar att förbli anonyma.

CVC och JP Morgan avböjer att kommentera. UBS har inte kunnat nås för en kommentar.

Svårare sälj

Säljprocessen är nyligen uppstartad men väntas accelerera efter påsk, enligt Affärsvärldens källor. Men faktumet att EU-kommissionen stoppade den tidigare affären gör att potentiella köpare granskas desto noggrannare.

“Det var riskkapitalbolag med i senaste rundan då Booking köpte, så det är inte omöjligt att PE-bolagen är bättre positionerade nu. Alternativt kan en större strategisk spelare som inte riskerar att minska konkurrensen vara aktuell med”, säger en av Affärsvärldens källor.

Under 2023 ska Etravli ha en total omsättningsvolym (förmedlande av flygbiljetter, reds. anm.) på 12 miljarder euro (motsvarande 134 mdr kr), en ökning på 60% jämfört med 2022. Detta uppger en talesperson för Etraveli som också meddelar att bolaget för 2023 har ett Ebitda-resultat på över 135 miljoner euro, motsvarande 1,5 mdr kr.

Bolaget har varit lite av en riskkapital-pingisboll de senaste åren. CVC köpte Etraveli från tyska mediajätten ProSiebenSat.1 i juni 2017 för 508 miljoner euro. ProSiebenSat.1 hade i sin tur köpt Etraveli från svenska riskkapitalboalget Segulah i oktober 2015 för 235 miljoner euro.

Etraveli har även kontor i Aten, Göteborg, Krakow, Montevideo, Mumbai, Pune, Stockholm och Toronto. Bolaget har över 2 400 anställda och servar över 30 miljoner kunder årligen, enligt bolagets hemsida.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF