Ägaruppror i Kopy Goldfields – vill stoppa inlösen av handelsstoppade aktien

Bortglömda aktier, sanktionslistade huvudägare och upprörda privatinvesterare. Idag ska utfallet av erbjudandet om inlösen presenteras, samtidigt som sparare försöker organisera sig för att hålla emot de ryska huvudägarnas planer.
Ägaruppror i Kopy Goldfields – vill stoppa inlösen av handelsstoppade aktien - mound of gold
Foto: Adobe Stock & Kopy Goldfields

Afv har tidigare rapporterat om hur den sanktionlistade ryska oligarken Musa Bazhaev står bakom Kopy Goldfields huvudägarna HC Alliance Mining Group men har skrivit över aktierna på sin son. Sedan avslöjandet har ett antal banker och nätmäklare stoppat handeln i aktien vilket lett till att så gott som ingen handel i aktien skett de senaste månaderna.

I juni gick Kopy ut med ett erbjudande om frivillig inlösen riktat till bolagets samtliga aktieägare förutom HC Alliance Mining Group och Musa Bazhaevs bror Magomed Bazhaev (genom bolaget Lexor). Priset som erbjuds är 0,35 kr per aktie.

Att Kopy erbjuder frivillig inlösen, istället för att huvudägarna lägger bud, hör sannolikt ihop med begränsningar kopplade till sanktionerna. Financial Times rapporterade även om att Musa Bazhaev överförde sitt ägande av en italiansk lyxresort till en släkting kort efter krigsutbrottet.

GLÖMT BORT 13 MILJONER AKTIER

17 juli gick ursprungliga tidsfristen ut för Kopy Goldfields aktieägare att välja om de ville få sina aktier inlösta för 0,35 kr per aktie. 18 juli presenterades erbjudandets utfall. Aktieägarna med 60,4 miljoner aktier motsvarande 6,7% av Kopys aktier accepterade att få sina aktier inlösta.

I pressmeddelandet där utfallet av erbjudandet om frivillig inlösen presenterades stod det även att huvudägarna kommit upp i en ägarandel om 90,24%. Inlösenperioden förlängdes dock till 31 juli. Det slogs även fast att bolaget ska avnoteras.

Det märkliga är att huvudägarna enligt Kopys egna aktieägarförteckning bara äger 747,4 miljoner aktier och om man delar det med antalet aktier efter inlösen av 60,4 miljoner aktier uppgår deras ägarandel ändå bara till 88,6% givet att de aktier där ägarna accepterat inlösen löses in och makuleras.

Afv har kontaktat Kopys rådgivare Eminova och frågat om de motstridiga siffrorna. Enligt Eminova handlar det om det har missats att Magomed Bazhaev ökat sitt aktieinnehav med 13 miljoner aktier. Räknas de aktierna in i huvudägarnas ägarandel går siffrorna ihop. Under samma dag (18 juli) uppdaterades även Magomed Bazhaevs innehav i ägardatabasen Holdings med ytterligare 13 miljoner aktier som ska ha köpts under Q2 2023.

Handlingar med fel info

Att Magomed Bazhaev ägde dessa 13 miljoner aktier var bortglömt i bland annat informationsbladet om inlösenförfarandet som publicerades 19 juni och i aktieägarförteckningen från Kopys årsredovisning för 2023 som publicerades 29 april i år. Vid Kopys bolagsstämma som hölls 27 juni i år var dock dessa 13 miljoner aktier upptagna i röstlängden för Magomed Bazhaevs räkning.

Texten nedan kommer från informationsbroschyren om inlösenförfarandet och implicerar den gamla lägre ägarandelen för huvudägarna.

Styrelsen för Kopy Goldfields har föreslagit att Årsstämman beslutar att lösa in upp till 155 755 865 aktier i Bolaget (cirka 17,24 procent av det totala antalet utestående aktier i Bolaget) till ett värde av 0,35 SEK per aktie, varvid Bolagets aktiekapital kommer att minskas med högst 59 221 694 SEK genom återbetalning till aktieägarna med högst 54 514 553 SEK och överföring av högst 4 707 141 SEK till fritt eget kapital. Alla aktieägare i företaget, utom HC Alliance Mining Group Ltd och Magomed Bazhaev, ska ha rätt att frivilligt lösa in sina aktier

En post som exakt motsvarar den som Magomed Bazhaev uppges ha köpt under Q2 2023 såldes från en depå hos schweiziska banken UBP under samma kvartal. Sannolikt är det denna aktiepost Magomed Bazhaev köpt. Vem som är säljaren eller vad priset var är dock svårt att säga. Handeln i Kopy-aktien har varit minimal sedan krigsutbrottet 2022. Men med den då rådande aktiekursen skulle aktieposten som bytte händer varit värd knappt 6 Mkr.

Med i röstlängden för bolagsstämman 27 juni i år fanns även det cypriotiska bolaget Solmonia LTD med 20,5 miljoner aktier. Somonia ägs av en person som heter Eduard Belyaev som även företrädde aktierna på Kopys bolagsstämma. Solmonia finns inte med i några aktieägarförteckningar för Kopy.

UPPROR BLAND SMÅÄGARNA

Beskedet om inlösen väckte ont blod hos många privatinvesterare som äger aktier i Kopy. Några av dessa har genom en grupp på webbforumet Discord mobiliserat för att övertyga tillräckligt många att säga nej till inlösen för att stoppa huvudägarna från att komma upp i 90%. De ägare som redan svarat ja får i och med förlängningen möjlighet att ändra sitt svar. Ett tag såg det ut som att de skulle lyckas samla ihop tillräckligt många nej för att hindra ryssarna från att komma upp i 90%. Sista dagen för att svara på erbjudandet (30 juli) svängde dock Kopys fjärde största ägare Tord Cederlund med 13,8 miljoner från ett nej till ett ja till inlösen. Han reserverade sig på Kopys bolagsstämma mot beslutet om inlösen men uppger för Afv att han räds risken att få ännu sämre betalt vid senare tillfälle.

Det är även oklart om huvudägarna har möjlighet att tvångsinlösa resterande ägare om de kommer över 90% givet sanktionerna.

Idag 31 juli ska utfallet från erbjudandet om inlösen presenteras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB