Ai kommer att ta ditt jobb – men skapa ännu fler nya

Artificiell intelligens kommer att skapa fler jobb än den slår ut. Det spår tunga analysfirman Gartner i en ny rapport.

Gartner uppger att 2020 blir ett viktigt år för artificiell intelligens. Då kommer 2,3 miljoner ai-relaterade arbetstillfällen att uppstå, samtidigt som 1,8 miljoner arbetstillfällen försvinner. De som vinner mest på utvecklingen är sjukvården, det offentliga och utbildningssektorn. Utsikterna för jobben i tillverkningsindustrin är desto dystrare och efterfrågan av mänsklig personal kommer att minska.

Detta sätter fingret på något Gartner tar upp i sin rapport: skillnaden mellan de områden där artificiell intelligens kan göra jobbet själv och de områden där den används som assistent åt människan. Industriell tillverkning bygger på en hög grad av repetition, ett jobb artificiell intelligens gör både billigare och bättre.

– Dessvärre har de mest alarmerande varningarna om förlorade arbetstillfällen satt likhetstecken mellan ai och automation. Då överskuggas den verkliga fördelen med artificiell intelligens, nämligen dess roll som stöd åt människor. En kombination av mänsklig och artificiell intelligens som kompletterar varandra, säger Svetlana Sicular, forskningschef på Gartner.

Svetlana Sicular uppmanar it-chefer och företagsledare att fundera över hur övergången mellan gamla och nya jobb kommer att påverka deras affär och hur de bäst kombinerar människans och ai:ns respektive styrkor.

-Just här och nu är tiden kommen för att skapa en långsiktiga ai-strategi. För maximalt värde, fokusera på hur artificiell intelligens kan hjälpa människan. Berika deras arbeten, omvärdera gamla arbetsuppgifter och skapa nya industrier. Förvandla din företagskultur till en som snabbt kan anpassa sig till ai-relaterade möjligheter och hot.

Att bara fokusera på automation kan vara en kortsiktig lösning. Det var något Chris Brauer, innovationschef vid institutet för studier av verksamhetsstyrning på Goldsmiths, var inne på när Affärsvärldens systertidning Ny Teknik talade med honom tidigare i år.

– Den här typen av artificiell intelligens kommer att bli så vardaglig att alla kan använda den. Och om i princip alla kan använda den så blir det en fråga om hur man använder den. Vad man väljer att göra. Då måste man anamma ett synsätt som utgår från människan. Vår förmåga att förstå hur vi kan använda artificiell intelligens.

2021 kommer denna så kallade ai-förstärkning (alltså inte ren automation) generera affärer till ett värde av 2,9 biljoner dollar och spara mänsklig arbetstid motsvarande 6,2 miljarder timmar. I mitten av nästa decennium kommer nya ai-nettojobb uppgå till två miljoner. Allt enligt Gartners rapport.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.