Åklagaren överklagar friande Allra-domen

Åklagaren i Allramålet, Thomas Hertz, överklagar den friande domen i tingsrätten.

I januari friades samtliga fyra åtalade i Allrahärvan av Stockholms tingsrätt. De fyra, inklusive Allra-vd:n Alexander Ernstberger, stod åtalade för brott i samband med affärer som gjordes med pensionssparares pengar. Bland åtalspunkterna fanns grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott.

Kammaråklagare Thomas Hertz anser att tingsrätten ”underlåtit att pröva väsentliga delar av åtalen och de omständigheter som åberopats till stöd för dessa”, skriver han i sin överklagan, enligt Sveriges Radio.

Däremot, menar han, har tingsäten prövat sådana omständigheter som inte omfattas av åtalen och gjort felaktiga bedömningar av dessa.

MegastridenTvå år efter att Ekobrottsmyndigheten slog till mot huvudpersonerna i pensionsbolaget Allra ska parterna göra upp i rättssalen. I potten ligger hot om mångåriga fängelsestraff och stora skadestånd för de åtalade, som hävdar att myndigheterna är på väg mot nytt fiasko i domstol.

Dessutom ifrågasätter Thomas Hertz om tingsrätten helt tagit till sig det som parterna uppgivit och det som framkommit i bevisningen.

Nu vill han att åtalspunkterna åter ska prövas i hovrätten och dessutom att en särskild ledamot med fackkunskap inom ekonomiområdet ska vara med under förhandlingarna och stärka upp.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.