Fler svenskar äger aktier – samlat värde på 1 445 miljarder

Andelen av befolkningen som äger aktier ökade ytterligare under första halvåret samtidigt som aktieförmögenheten steg med hela 21%. Det visar siffror från SCB och Finansinspektionen.
Stockholmsbörsen
Nu listar Affärsvärlden årets bästa aktier och vilka som är storägare i kursraketerna Foto: Fredrik Sandberg /TT och Izabelle Nordfjell/TT

Under första halvåret steg aktieförmögenheten, summan av samtliga noterade aktier på svenska marknadsplatser, till 11 650 miljarder kronor. Det var en ökning med 2 031 miljarder kronor eller 21%. Ökningen förklaras inte enbart av kursutvecklingen, skriver SCB.

Antalet nynoteringar var rekordhögt. Antalet börsnoterade bolag uppgick till 969 stycken vilket var en ökning med 78 stycken bolag under första halvåret i år.

Icke-finansiella bolag är den sektor som ökat sitt ägande, som andel av aktieförmögenheten, mest, med 0,9 procentenheter till 15% sedan utgången av juni 2020. Under samma period ökade investeringsfonder, hushåll och utland sina ägarandelar med 0,2 procentenheter.

Utlandet var fortsatt den största ägarsektorn med ett innehav på 40% av marknadsvärdet på svenska marknadsplatser. Vid andra halvårets slut hade sektorn en aktieförmögenhet på 4 644 miljarder kronor, en ökning med 810 miljarder kronor sedan utgången av 2020.

Samtidigt ökade hushållens aktieförmögenhet med 259 miljarder kronor under första halvåret 2021 och uppgick till 1 445 miljarder kronor. Ägandet motsvarade en åttondel av marknadsvärdet för börsnoterade aktier på svenska marknadsplatser.

Antalet aktieägare har ökat med 76 000 personer sedan utgången av juni 2020, en ökning med 6%. Mest har andelen aktieägare ökat i grupperna med en årsinkomst på minst 500 000 kronor per år. Sett till antalet aktieägare har de flesta inkomstgrupperna ökat. Endast grupperna som hade en årsinkomst från 100 000 kronor till 300 000 kronor, går mot strömmen med minskande siffror.

Siffrorna visar även att hushålls medianportfölj skiljer sig åt mellan kön och ålder. Män har en större aktieförmögenhet än kvinnor utifrån medianportföljen i samtliga åldersgrupper, förutom för den yngsta åldersgruppen, där kvinnornas medianportfölj var värd 6 000 kronor mer än männens. I åldersgruppen 18 till 24 år var medianen densamma.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets