Aktier vs obligationer: 1 – 0

Kampen mellan tillgångsslagen fortsätter på finansmarknaden. På onsdagen vann aktierna över obligationerna, menar en strateg.

Stockholmsbörsen steg successivt på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna sedan kreditoron lagt sig något. Ett ytterligare trappsteg klättrade index när amerikansk statistik visade att produktiviteten under första kvartalet ökade mer än väntat.

Vid stängning var OMXS30 1,3 procent högre till noteringen 1.020. Omsättningen uppgick till 20,7 miljarder kronor. DJ Euro Stoxx 50 var samtidigt 0,8 procent upp.

– Vi har väl en situation där den finansiella oron minskar och med den riskpremien. Aktier vinner över obligationer just nu. Dagen innehöll även ett par rapporter där Securitas var okej medan Lindab framkallade en gäspning, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Merparten av storbolagen handlades upp, i synnerhet Ericsson som steg 3,8 procent, men Swedish Match och Handelsbanken var några undantag.

En lättnadens suck över att Securitas rapport var så gott som fri från tecken på att verksamheten påverkats negativt av den ekonomiska avmattningen drev upp aktien snarare än resultatet i sig. B-aktien slutade onsdagen med en uppgång på 3,8 procent.

– Den stora grejen är att många utländska hus har drivit tesen att Securitas marginal ska packa ihop på grund av ett sämre ekonomiskt klimat. Det har varit en kortad aktie en tid nu och när det inte finns några egentliga tecken på en konjunkturpåverkan i rapporten då är det många som börjar känna att den tesen inte håller, säger en analytiker till Direkt.

Ytterligare ett bolag i den hårt pressade byggsektorn presenterade sina siffror på onsdagen. Skanskas rapport som till stora delar redan var känd visade dock att bolagets byggenheter i USA och Sverige går fortsatt bra.

– Det som är tydligt är att det är väldigt starkt i USA, både orderingång och marginaler. På bostadssidan är det svagt i Norge, Finland och Danmark medan Sverige och Tjeckien går bra, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt som tycker att mixen i resultatet var bra. Skanska slutade oförändrat på 103 kronor.

De positiva signalerna kring Skanskas svenska bostadsdel gav bränsle till Peab som kommer med rapport nästa vecka.

Det handlar om veckor snarare än månader till dess att France Telecom fattar beslut om en eventuell affär med Teliasonera. Det framkom i samband med en presentation av France Telecoms rapport på onsdagen, enligt Wall Street Journal. Uttalandet fick Teliasonera att hoppa upp en halv procent men slutade sedan oförändrat.

I Stenbeckssfären tog MTG lite extra fart uppåt sedan bolagets vd Hans-Holger Albrecht uttryckt sig positivt kring abonnentintaget i den norska betal-tv-rörelsen.

– Det är tidigt att säga, men vi kan se en liten uppryckning på försäljningen. Trenden går åt rätt håll, från den låsta situationen vi hade tidigare, säger han till Direkt i samband med Stockholm Media Week på onsdagen. Aktien stängde 3:50 kronor högre på 451.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.