Aktierna som faller mest på börsen

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan markant nedåt i linje med omvärlden.
Aktierna som faller mest på börsen - nasdag-omx-borsen-interior-700_binary_6991509.jpg

Klockan 10.00 hade Stockholmsbörsen sjunkit 4 procent till nivån 1.298. Aktier för 6,4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Tyska DAX-indexet och Parisbörsens CAC40 visade nedgångar i liknande härad.

Inom storbolagsindexet OMXS30 lyste flertalet aktienoteringar rött men med Tele2 och Getinge på plus. DNB Markets har höjt sina rekommendationer för Tele2 och Telia till köp från behåll.

Bland de aktier inom OMXS30 som föll mest fanns Autoliv, Hexagon och Skanska som föll 7-8 procent.

Electrolux avknoppning Electrolux Professional gjorde börsdebut på måndagen. B-aktien betalades till cirka 16:70 kronor, vilket innebär ett marknadsvärde på cirka 5 miljarder kronor.

Electrolux kvarvarande konsumentdel meddelar att det nu bedömer att situationen kring corona kommer att ge väsentlig finansiell påverkan på bolaget under 2020. Styrelsen drar samtidigt tillbaka tidigare utdelningsförslag. Aktien backade 4,2 procent.

Swedbank var ned 4,5 procent efter advokatfirman Clifford Chance utredning av Swedbanks arbete mot penningtvätt.

Swedbanks styrelse har också beslutat att ensidigt häva avtalet om avgångsvederlag till bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen.

Övriga storbanker på Stockholmsbörsen backade runt 2-3 procent i börsinledningen.

Klädjätten H&M har nu bommat igen över 60 procent av sitt globala butiksnät. Aktien sjönk nära 5 procent.

JM har halverat sitt utdelningsförslag. Bostadsutvecklingsbolagets aktie tappade över 6 procent. En rad andra bolag har också ställt in eller sänkt utdelningen.

Recipharm gick mot strömmen och steg nästan 6 procent. Bolaget, som tillverkar klorokinfosfat, har de senaste veckorna tiodubblat sin försäljning av läkemedlet i spåren av en påstådd effekt mot coronaviruset. Enligt Läkemedelsverket finns ännu inga tillförlitliga studier som visar att det fungerar. Den kraftiga försäljningsökningen kommer från tidigare låga nivåer.

RNB har ansökt om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Brothers, Departments & Stores och Polarn O. Pyret till följd av den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av den globala pandemin. RNB-aktien rasade 38 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.