Carasent om budet: ”Finns andra intressenter också”

Carasents styrelse kommer inte att rekommendera ett bud på 20 NOK per aktie från EG Norge AS. "Detta pris tillskriver uppenbarligen inte tillräckligt värde till Carasents värdeskapande plan och potentiella synergier", skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Carasent om budet: ”Finns andra intressenter också” - Carscent
Foto: Carascent

Under morgonen blev det känt att EG Norge AS vill lägga ett kontant bud på alla utestående aktier i det norska mjukvarubolaget Carasent, till ett pris på 20 NOK per aktie. Det motsvarar en premie om 40% jämfört med senaste stängningskurs.

Carasents styrelse tycker dock att budet är allt för lågt, men att möjligheten till due dilligence har getts.

”Med hänsyn till att det skulle finnas ett industriellt skäl för att kombinera Carasent och EG som konkurrerar på vissa marknader, har Carasent uttryckt att de är villiga att tillåta EG att utföra due diligence för att underbygga en högre värdering och ett pris som skulle kunna utgöra grund för ett rekommenderat erbjudande”, skriver bolaget.

”Carascent har bett EG att gå med på en kort stilleståndsperiod för att tillåta EG att dra nytta av de pre-acceptanser som det hade erhållit innan de kontaktade Carasent, samtidigt som man genomför
due diligence och tillåter förhandlingar om ett erbjudande som kan rekommenderas. Detta skulle inte ha hindrat EG från att lämna ett erbjudande, även ett som inte rekommenderas, efter en sådan uppehållsperiod.”

FLER INTRESSENTER

Vitruvian Partners, som genom ett dotterbolag äger 16,6% av aktierna i Carasent, och som representeras i styrelsen av Tomas Meerits, har meddelat styrelsen att de inte kommer att acceptera erbjudandet på 20 NOK, vilket innebär att det inte skulle ha varit troligt att nå den acceptansnivå på 80% som ursprungligen angavs av EG som ett krav för att genomföra en transaktion, skriver Carascent.

Carasent uppger också att det finns andra budintressenter, men utan direkt prisförslag.

”Styrelsen råder aktieägare att övervaka situationen men att inte vidta några åtgärder med avseende på erbjudandet som kan komma att lämnas av EG förrän aktieägarna kan bedöma fördelarna med ett sådant erbjudande baserat på den fortsatta utvecklingen.”

Carasent fortsätter också arbetet med en eventuell åternotering av Carasents aktier från Oslo Börs till Nasdaq Stockholm.

”Flytten förväntas genomföras i slutet av 2024 genom att Carasent ASA går samman med ett helägt svenskt dotterbolag.”

Aktien har under dagen handlats upp 33% till 19 NOK.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.