Marknadsövervakare på Nasdaq häktad misstänkt för grovt insiderbrott

Den anställde på Nasdaq som under fredagen häktades, misstänkt för grovt insiderbrott, jobbar inom övervakningsteamet på Stockholmsbörsen. Det bekräftar pressansvarig Erik Gruvfors till Afv.
Marknadsövervakare på Nasdaq häktad misstänkt för grovt insiderbrott - EBM NASDAQ
Erik Gruvfors, pressansvarig på Nasdaq Stockholmsbörsen. Foto: Pressbild

Det var i tisdags som Ekobrottsmyndigheten slog till mot Stockholmsbörsen i en razzia, efter misstankar om grovt insiderbrott. Enligt kammaråklagare Pontus Hamilton så har utredningen pågått i ett år.

I anslutning till börsrazzian så greps tre män i sina hem vid en gryningsräd. Alla tre häktades under fredagen, misstänkta för grova insiderbrott, som ska ha skett under perioden oktober 2021 till maj 2022.

En av de häktade är anställd vid Stockholmsbörsen. Det bekräftar Nasdaqs pressanvarige Erik Gruvfors för Affärsvärlden.

”Han jobbar i övervakningsteamet.”

Vilka arbetsuppgifter har den gruppen?

”Övervakningen är indelad i två delar. Det är dels bolagsövervakning och sen är det medlems- och handelsövervakning. Bolagsövervakningen ansvarar för att granska bolag som ansöker om att få bli noterade och så granskar de de noterade bolagen för att se till att de följer de regler som finns. Medlems- och handelsövervakningen övervakar handeln i alla finansiella instrument.”

Hur påverkar sådana här misstankar förtroendet för er?

”Det är inget som vi kan kommentera i nuläget utan det här är en pågående utredning som vi måste låta ha sin gång”, säger Gruvfors och fortsätter:

”Jag vill påpeka att som åklagaren tidigare sagt, så är inte den här utredningen riktad mot Nasdaqbörsen som sådan, utan har med personen i fråga att göra.”

Hur går ni vidare nu?

”Vi genomför just nu en intern utredning kring den anställdes agerande i förhållande till de misstankar som finns. Han är inte i tjänst och är avstängd från alla system.”

De andra två misstänkta har ingen koppling till Nasdaq, enligt Gruvfors.

Kammaråklagare Pontus Hamilton säger till Dagens industri att misstankarna gäller handel i flera olika värdepapper men att det finns kopplingar till ICA-härvan.

”Det kan finnas kopplingar, det kan man säga”, säger Hamilton till Di.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets