Amazon ska göra första aktiespliten på över 20 år – tänker återköpa aktier för 10 miljarder dollar

Amerikanska e-handelsjätten Amazon har aviserat sin första aktiesplit sedan 1999 samt tillkännagett nya aktieåterköp på upp till 10 miljarder dollar. Det framgår av inskickade dokument.
Amazon ska göra första aktiespliten på över 20 år – tänker återköpa aktier för 10 miljarder dollar - amazon-900
Foto: Kathy Willens/TT
Spliten är på 20:1, det vill säga 20 nya aktier kommer att uppstå ur en befintlig aktie. En Amazon-aktie kostade senast 2 785,58 dollar, motsvarande drygt 27 000 kronor.

Amazon noterades 1997 och har tidigare gjort en aktiesplit vid tre tillfällen. Den fjärde spliten kan leda till att Amazon tar plats i Dow Jones Industrials-index, rapporterar CNBC. Justerat för spliten skulle bolaget ha den 12:e minsta vikten av indexets 30 aktier. Amazon skulle kunna ersätta apoteksjätten Walgreens som håller på att se över strategiska alternativ för sin enhet Boots, heter det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.