Analytiker: Läge att bottenfiska laxaktier

Laxaktierna har fallit på Oslo-börsen efter Rysslands importförbud på matvaror från väst. Fallet är överdrivet anser dock analytiker som ser köpläge i flera bolag.

I torsdags införde Ryssland infört importförbud på livsmedel från en rad västländer, däribland Norge. Beskedet fick aktierna i Marine Harvest och Lerøy Seafood att rasa med drygt 8 procent och i Salmar med drygt 9 procent. Fallet fortsatte även i fredags.

– Detta är en anledning att köpa laxaktier, säger Alexander Aukner, analytiker på DNB Markets, till dn.no.

Enligt Aukner har marknaden överreagerat och han tror att de ryska sanktionerna leder till en prissänkning på lax med 3 kronor per kilo. Analysen bygger på antagandet att föräljningen till Ryssland blir noll. Han påpekar att riskpremien visserligen har ökat men att han ser problemet som övergående.

– Ryssarna lär fortsätta att äta lax, säger han till dn.no.

Aukners favorit i sektorn är Marine Harvest.

– Bolaget har endast 5 procent av sin försäljning kopplat till Ryssland men är ett av de aktier som fallit mest, och mer än det borde, säger han till dn.no.

Även Bakkafrost är köpvärt, enligt analytikern.

– Bakkafrosts verksamhet på Färöarna omfattas inte av sanktionerna, och nu borde det öppnas en möjlighet för bolaget att flytta försäljning från Europa till Ryssland. Bakkafrost kan vara det bolag som relativt sett kan tjäna mest på detta, säger Alexander Aukner till dn.no.

Hans tredje köptips är Cermaq. Ett bolag som säljer lax till Chile, ett land som nu blir huvudleverantör till Ryssland. Scenariot kan få priset på lax att öka, menar han.

Aukner får medhåll från SEB-analytikern Daniel Hagens.

– I mina ögon verkar kursrasen överdrivna. Marine Harvest har en stark säljorganisation och möjlighet att täcka delar av förlusterna i Ryssland. Kursen ska ned något men 10 procent verkar lite väl mycket, säger Daniel Hagens till dn.no.

Klockan 13.00 på måndagen har alla tre av Aukners köptips stigit på Oslobörsen. Marine Harvest är upp 3,5 procent, Bakkafrost ligger på plus 3,9 procent och Cermaq har lyft 5,1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets