Antalet konkurser i Sverige kan vara dubbelt så många

Det kan ha skett dubbelt så många företagskonkurser i Sverige under coronakrisen än vad som officiellt redogjorts.
Konkurser
Foto:TT
Detta eftersom Skatteverket, som står för nästan en fjärdedel av samtliga konkursansökningar, de senaste månaderna har minskat inflödet av inlämnade konkurser, skriver Creditsafe.

Anledningen är omprioriteringar där Regeringens räddningspaket tar resurser från myndigheten.

Om Skatteverket hade rapporterat en normal andel av konkurser hade antalet varit högre med 200 till 300 de senaste tre månaderna, visar gjorda beräkningar av Creditsafe ihop med Accessus.

”Vi förväntar oss en andra konkursvåg senare i år. Osäkerheten är dock stor över hur kraftfull och långvarig den blir, statliga stödåtgärder i Sverige och andra länder är avgörande samt hur pandemin utvecklar sig. Oavsett så kommer Skatteverkets eftersläpning att förstärka den negativa bilden framöver”, säger Krister Jonsson från Creditsafe.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco