Aptitlig styckning

KÖP Avgående Atlas Copco-chefen Ronnie Leten hade nära åtta år på sig att genomföra förändringen, men nu blir det efterträdaren från april i år, Mats Rahmström, som får uppdraget att dela Atlas Copco i två bolag. Jobbet ska vara klart senast till halvårsskiftet nästa år.
När verkstadsjättar delar upp sig på det här sättet brukar det betyda att värdet på de två separata delarna blir högre än det tidigare sammanhållna bolaget. Det visar en färsk studie från Barclays av en handfull industriuppdelningar. Så var det exempelvis för det amerikanska industriföretaget Danaher som förra sommaren knoppade av konglomeratet Fortive. Totalavkastningen sedan dess är 52 procent, mer än dubbelt så hög som i branschen som helhet. Samma sak gäller nederländska Philips avknoppning av Lightning år 2016, där aktieägarvärdet utvecklats med 69 procent, tre gånger så bra som branschen. Liksom för finländska Metso, som knoppade av Valmet år 2014. Där blev uppgången 167 procent, fem gånger så mycket som branschen.
Beskedet i januari att Atlas Copco knoppar av affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik tillsammans med divisionen Construction Tools, i ett eget bolag kallat Epiroc med totalt 12 000 av koncernens 45 000 anställda, möttes däremot av en gäspning på börsen. Aktien föll den här januariveckan, men har sedan dess klättrat 16 procent, att jämföra med börsens utveckling, upp 6 procent.
Den måttfulla uppvärderingen synes delvis bero på en missförstådd andrakvartalsrapport, där det färskaste affärsområdet Vakuumteknik oförskyllt hamnade i skamvrån.
Om syftet med uppdelningen är att synliggöra värden kunde tajmingen inte gärna vara bättre när gruvor runt om i världen fått upp farten och nyinvesterar igen. Epiroc, som i år kan antas nå en rörelsemarginal kring 19,5 procent, får därmed möjligheter att nå upp till ”Rest-Atlas Copcos” marginal på drygt 24 procent.
Med höjda vinstförväntningar är p/e-talet för det (sammanhållna) bolaget 23 för i år och 20 för nästa år. Inga orimliga nivåer för ett bolag som rankas bland Europas allra mest stabila och mest marginalstinna industriföretag.
Affärsvärlden har länge varit positiv till aktien. Den som följde vår senaste köprekommendation i nr 6/2017 har kunnat se aktievärdet klättra 20 procent (inklusive utdelning). En tillfällig rekyl nedåt gör att vi upprepar vår köprekommendation. Ny riktkurs (A-aktien): 381 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.