Årets insikter 2001
”Det var svårt innan, men efter den 11 september blev det omöjligt”. Årets bortförklaring nummer ett: terrorattackerna I New York. Användes för att förklara allt från den krisdrabbade portalen Euroseeks konkurs till Electrolux vinstvarning – och det mesta däremellan.
”Det var dags för något nytt” Årets bortförklaring nummer två. Lika flitigt använd, främst av alla de företagsledare som slungats av i den allt snabbare VD-karusellen på börsen.
”Ebner hit och Ebner dit, va’ f-n ska jag säga om Ebner? Jag fattar inte hur det kan vara så intressant om han äger fem procent eller åtta procent.” Percy Barnevik kommenterar relationen till sin storägare sju månader innan denne petar honom av pinn, Ekonomi24 Webb-TV, april 2001.
”Jag kan inte försvara SAS. Det är en svår industri, en usel tillgång och en usel aktie.” Sven Nyman, vice VD i Investor. Fortune, maj 2001, långt innan SAS, och resten av flygindustrins, värsta höst någonsin var ett faktum.
”Vi ska göra oss av med ett par personer som inte håller måttet och anställa ett par affischnamn. Vi ska öka prestationskraven.” Lars O Grönstedt några dagar innan han rekryterade sin fru. Ekonomi24, augusti 2001.
”Jag kan sitta kvar i sju år enligt svensk lag” Lars Ramqvist, när han för första gången på 18 månader bryter tystnaden efter massiv kritik mot sin person. WSJ, februari 2001, åtta månader innan han meddelar att han lämnar ordförandeposten.
”Naturligtvis skulle vi aldrig ha varit inne och kladdat i den här branschen.” Sven Hagströmer om H&Q-sfärens riskkapitalbolag TMT One och dess uteblivna framgångar i IT-branschen, Ekonomi24, oktober 2001.
”Strategin var baserad på uppgång.” Adcores före detta VD Göran Wågström sammanfattar internetkonsulternas affärsidé och varför det gick som det gick. Ekonomi24, juni 2001.
”Det gällde för de äldre företagsledarna att ha kraft att övertyga de yngre om att gå varligt fram och där har vi, med facit i hand, kanske inte lyckats fullt ut.” CW Ros, tidigare ordförande i Framfab, sammanfattar å sin sida vad det var som gick snett i affärsänglarnas IT-äventyr. Ekonomi24, maj 2001.
”I praktiken skänkte vi Nokia deras enorma försprång.” Kurt Hellström är inte bara mysig utan även generös. Dagens Industri, december 2001.
”Det har blivit något galet med Uffe.” Björn Nordstrand om Ulf Dahlsten, Vision, september 2001.
”Jag har alltid haft en tes om att leva mitt arbetsliv i fyraårs-cykler; komma in i ett sammanhang, köra i fyra år och sedan antingen kliva ner eller av. Jag gjorde det 1987, 1991, 1995 och jag borde ha gjort det 1999 när jag hade varit på Framfab i fyra år.” Jonas Birgersson om sitt största taktiska misstag i livet, Ekonomi24, juni 2001.
”När huset brinner blir det mindre värt för varje timme. Samtidigt förhindras man att släcka branden då folk håller på och stänger av vattnet till brandkåren och slåss om brandbilarna.” Bengt Stillström, Traction, förklarar sitt agerande, eller snarare brist på agerande om man frågar Bure och SEB, i M2S-konkursen. Ekonomi24, november 2001.
“Jag förstår om många undrar vad jag håller på med, särskilt i kontorsrörelsen. Det har varit en tuff tid för personalen med den branta nedgången på marknaden och den avbrutna fusionen. Det är klart att de undrar vad det egentligen är för figur som leder företaget.” Lars Thunell visar klädsam självkritik och formulerar det alla andra tänker. Veckans Affärer, november 2001.
”Själv brukar jag dock definiera det som att den dag jag möter lika mycket töntiga, halvkorkade kvinnor i styrelserummen som jag möter män – då är vi jämställda. Och tro mig, dit är det en bit kvar.” Marianne Nivert, vald till årets mäktigaste kvinna, om vad som är ett bra mått på jämställdhet. Ekonomi24, mars 2001.
”Vi har legat helt fel i många av våra rekommendationer under år 2000.” Odd Bolin, analyschef på H&Q i ett självrannsakande e-brev till mäklarfirmans Kunder, citerat i Dagens Industri, januari 2001, elva månader innan det stod klart att han själv kvitterat ut 7 Mkr i lön under 2000 och att hans VD Anders Böös fått ut 43,4 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.