Atrium Ljungberg ökar vinsten – drar tillbaka prognosen

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg redovisar ett ökat förvaltningsresultat.

Atrium Ljungbergs hyresintäkter uppgick till 648 miljoner kronor under första kvartalet (633), en ökning med 2,4 procent mot föregående år.

Driftnettot uppgick till 435 miljoner kronor (427), en ökning med 1,9 procent mot föregående år.

Förvaltningsresultatet ökade till 311 miljoner kronor (306).

Resultatet efter skatt blev -1 134 miljoner kronor (220). Minskningen förklaras främst av negativa värdeförändringar på fastigheter.

Resultat per aktie hamnade på -8,74 kronor (1,69).

Substansvärde, EPRA NAV, per aktie låg på 202,00 kronor (193,37).

Bolaget skriver att marknaden vände snabbt ned i början av mars. För kontor bedöms effekten som oförändrad jämfört med årsskiftet men för handelsfastigheter bör det ha skett en prisjustering givet den situation som råder för handelshyresgästerna. Under coronapandemin har besökartalet minskat vid Atriums handelsplatser.

Enligt Atrium kommer detta på kort sikt att påverka driftnettot.

Mot bakgrund av ovannämnda har bolaget valt att skriva ned fastighetsvärdet med cirka 1,5 miljarder kronor, vilket motsvarar cirka tre procent av det totala värdet.

Atrium släpper ingen prognos för 2020.

”Den tidigare prognosen som lämnades i bokslutskommunikén 2019 för resultat före värdeförändringar uppgick till 1 200 miljoner kronor. Efter den prognosen har Farsta Centrum sålts. Till det kommer att coronapandemins effekter är svårbedömda både avseende hyresgästers behov av eventuella hyreslättnader och påverkan på Atrium Ljungberg av eventuella konkurser och framförallt avseende under hur lång tid coronapandemin kommer pågå”, skriver bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco