Att gardera för syndafloden

”Efter oss syndafloden” tycks den stora efterkrigsgenerationen i västvärlden resonera när man nu flockas i strandlägen för att njuta av den nyss påbörjade pensionen. Orkanerna Harvey, Irma och andra har visserligen gett en tankeställare, men nu är orkansäsongen över och byggföretagen reparerar och röjer upp.
Nästa gång tar nog fasorna en annan väg.
Men vad händer egentligen i framtiden när haven värms upp och vattnet från tusenåriga isar rinner ut i havet?
Finansmarknaderna är ännu så länge märkvärdigt lättsinniga. Det går alldeles utmärkt att belåna fastigheter belägna någon meter över havsnivån till exempel. Och gamla storstadshamnar och innerstadsnära industriområden i hela världen förvandlas i raskt takt till attraktiva bostadsområden och kontorskomplex. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns flera exempel. Nära vattnet ska vi alla vistas.
Problemet är att vattnet kanske kommer att strömma in, och kanske inom en väldigt snar framtid.
Detta är en kortversion av Hög tid att gardera sig för syndafloden. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.