B B Tools
Bättre tider väntar
Senast vi synade B&B Tools var början av juni förra året, då med rekommendationen att vänta på tillväxtsignaler. Niomånadersrapporten för två veckor sedan mottogs positivt av marknaden, även om omsättningstillväxten alltjämt lyste med sin frånvaro. Glädjeämnet var, förutom 17 procents vinstökning samt kraftigt förbättrat kassaflöde, den minskade skuldsättningen. Soliditeten är numera 52 procent jämfört med 27 procent 2008, vilket ger ledningen möjligheten att växla upp igen. Men låt oss först backa bandet.
I början av 2000-talet delades Bergman & Beving upp i tre börsbolag: Addtech, Lagercrantz och Bergman & Beving, senare B&B Tools. Samtliga bolag har periodvis presterat väldigt bra sedan uppdelningen. B&B Tools tog en aktiv roll i marknadens konsolidering, och genomförde hundratalet förvärv. Med sin förvärvsstrategi gick de, likt Addtech och Lagercrantz, från klarhet till klarhet. Omsättningen ökade från 4 till 9 miljarder kronor på några år. Men B&B Tools växte för mycket och för snabbt, något som straffade sig när finanskrisen slog till. Rörelseresultatet mer än halverades under lågkonjunkturen.
Flera åtgärder har sedan dess aviserats för att få rätsida på verksamheten. Nuvarande vd Ulf Lilius som tillträdde i slutet av 2012 driver linjen att förskjuta försäljning mot mer lönsamma produktområden, minska skulderna samt decentralisera organisationen. Ett nytt gemensamt it-system har implementerats, fastigheter har sålts av och ett kärnsortiment har identifierats. Rörelsemarginalen har sedan 2010 gått från 3,4 procent till 6,2 procent, ett bevis för att arbetet börjar ge resultat. Positivt är att fokus nu åter riktas mot nyckeltalet R/RK, rörelseresultat dividerat med rörelsekapital. Nuvarande nivån på 27 procent ska ställas i relation till en realistisk målsättning att nå 45 procent, vilket skvallrar om ytterligare förbättringspotential.
Från i vår har B&B Tools en ny operativ struktur med två affärsområden: Marknads- och distributionsbolag samt Produktbolag. Inkluderat i den förstnämnda är bland annat butikskedjan Tools som finns på 170 orter i Sverige, Norge och Finland. Rörelsemarginalen är här mycket svag, kring 1–2 procent på de olika marknaderna. Bättre rörelsemarginal, 12 procent, har Momentum som säljer komponenter till svenska industribolag på 30 orter. Tillsammans med några distributionsbolag står detta rörelsesegment för drygt två tredjedelar av intäkterna, med en gemensam rörelsemarginal runt 4 procent. Resterande del av intäkterna kommer från produktvarumärken som ESSVE, Skydda, Fireseal, Guide, Zekler, med flera. Rörelsemarginalen är här klart högre, nära 10 procent.
Inom båda affärsområdena finns potential till ytterligare marginalexpansion, men till slut krävs det även en intäktsökning. De senaste årens interna arbete har skapat ett hack i den långsiktiga tillväxtkurvan, men i takt med att B&B Tools lägger omstruktureringsarbetet bakom sig ökar fokus på tillväxten. Och här syns redan några ljusglimtar. Justerat för Norge, som tyngs av en svag oljemarknad, uppvisade koncernen en tillväxt på 5 procent i fjol. Momentum, som uppvisar god lönsamhet, genomförde ett mindre förvärv i fjol. Och för första gången på länge riktas blickarna mot förvärv, stora som små, vilket visar att den nya ledningen fått ordning på den interna organisationen.
Aktien handlas till ev/ebit 9,3 på årets prognoser. I våra ögon gör det inte aktien till ett uppenbart fynd, men alltjämt en attraktiv aktie relativt börsen. Positivt är också att flera insynspersoner i fjol var stora nettoköpare. Aktien tog ett glädjeskutt efter senaste rapporten, men det finns fortfarande mer att hämta. Köp med riktkurs 155 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.